Московиси не иска нова "прикрита" програма за помощ на Гърция

На 21 юни ще се реши за изваждането на Атина от спасителната програма

Московиси не иска нова "прикрита" програма за помощ на Гърция

Европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Пиер Московиси призова във вторник страните от еврозоната да не налагат на Гърция нова "прикрита" програма за помощ, предаде Франс прес.

Изявлението на Московици се случва два дни преди срещата на Еврогрупата в четвъртък, която трябва да одобри приключването на третата спасителна програма за Гърция, включваща международни заеми и драстични икономии.

Московиси подчерта, че "няма да има четвърта "замаскирана" програма за Гърция". По думите му би било "непристойно" да се налага "дребнав и натрапнически" механизъм на Атина след проверката на нейните ангажименти в края на третата програма.

В края на април на неформалната среща на еврогрупата в София бе потвърдено, че Гърция окончателно ще излезе от спасителната програма на 20 август 2018 г. и няма да има удължаване.

"Това ще бъде краят на финансовото подпомагане на Гърция и ще е последната страница от кризата в еврозоната", обяви тогава комисар Московиси.

След срещата през април той заяви още, че окончателното решение за излизане на Атина от спасителната програма се очаква да бъде взето на 21 юни. Преди това в Атина трябваше да се проведе последният – четвърти, преглед на финансите на страната от страна на международните инспектори.

Споделяне

Още от Бизнес