Московиси: Великобритания загуби последната възможност за сделка по Брекзит

Пиер Московиси

Британският парламент загуби "последната си възможност" да постигне сделка за Брекзит, каза днес еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси, данъчното облагане и митническия съюз на ЕС Пиер Московиси пред телевизия "Франс 2". "Направихме всичко, което можеше", каза Московиси, предаде Ройтерс.

Британските законодатели вчера категорично отхвърлиха сделката на министър-председателката Тереза Мей за напускане на ЕС, тласкайки Обединеното кралство в още по-дълбока криза. При това положение до дни парламентът трябва да реши дали да подкрепи излизане без сделка или да търси отлагане на напускането в последната минута.

"Сега е моментът британците да кажат какво искат, след като казаха какво не искат", каза Московиси. Той добави, че ЕС и страните членки трябва да ускорят подготовката за Брекзит.

Същото изтъкна и германският държавен министър по европейските въпроси Михаел Рот по радио "Дойчландфунк", предаде Ройтерс. Вече стигнахме до границата на поносимото, посочи Рот. "Веднъж вече променихме споразумението за напускане по искане на Великобритания. . . Готови сме да разговаряме, но не получаваме по-ясни позиции от Великобритания какво иска, а само какво не иска", каза той.

Министър Рот посочи, че отлагане на Брекзита, планиран за 29 март, е възможно, но ако отсрочването е след началото на юни, Великобритания ще трябва да участва в изборите за Европарламент.

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер изрази надежда, че британските законодатели ще гласуват решително срещу напускане без сделка на заседанието на парламента днес.

"След решаващи дебати и гласувания днешният ден може да се окаже повратна точка", написа в Туитър министърът, близък съратник на канцлера Ангела Меркел.

"Отхвърлянето на Брекзит без сделка с голямо мнозинство от всички политически сили ще обедини милиони в Обединеното кралство и в Европа", добави Алтмайер в туита си, адресиран до британците. "Каквото и да решите накрая, желая ви късмет, скъпи приятели".

Сценарият на Брекзит без споразумение се приближава, заяви снощи германският външен министър Хайко Маас.

Той упрекна Обединеното кралство, че "нехайно си играе с благоденствието на гражданките и гражданите, както и с икономиката". "За жалост сега мога само да кажа, че Германия се подготви възможно най-добре за най-лошия случай. Разбира се, ние се надяваме все още, че в следващите 17 дни ще можем да избегнем хаотично излизане на Великобритания от ЕС", се посочва в декларацията. Маас подчертава, че не бива да се спекулира, а да се изчака развоят в британската вътрешна политика. Според него ситуацията е в ръцете на Камарата на общините, след всички възможни отстъпки от Брюксел.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа