Московската милиция задържа опозиционния лидер Борис Немцов

Московската милиция задържа опозиционния лидер Борис Немцов

Московската милиция задържа около 20 участници в акция в чест на Деня на държавния флаг на "Новий Арбат", съобщи агенция Интерфакс в неделя.

Сред задържаните са съпредседателят на опозиционното движение "Солидарност" Борис Немцов  и ръководителят на московското отделение на организацията Михаил Шнейдер.

Активистите на "Солидарност" се събрали по обед на митинг пред паметния знак на пресечката на "Новий Арбат" и "Садовое колцо".  Паметникът "Защитниците на свободна Русия" е издигнат в чест на тримата млади московчани, загинали при августовския пуч през 1991 г.

 Акцията била съгласувана със столичните власти, които обаче забранили на участниците да организират шествие по улиците на Москва с националния флаг. Немцов и останалите били задържани при опит да пренесат огромното платно по "Нови Арбат". Участниците в митинга - около 50 души, начело с Немцов, Владимир Милов и Лев Пономарьов, три пъти се опитали да тръгнат с флага към центъра на Москва, но били спрени от московския ОМОН - специалните части на вътрешните войски.

Самият Немцов потвърди пред Интерфакс, че се намира в Арбатското отделение на милицията. Ние, като патриоти на Русия, в деня на държавния флаг решихме да изразим уважение към него и към своята страна, като пренесем знамето по пешеходните пътеки, без да пречим никому, но милицията се нахвърли срещу нас и не ни позволи да го направим, разказа той. Според Немцов причината за отказа е, че сегашният режим е духовен наследник на пучистите от 1991 г., за които трикольорът е символ на политическата смърт. Поразително е, че тъкмо застаналият на танка Борис Елцин, който заедно с народа защити страната от вкопчилите се във властта превратаджии, със собствените си ръце предаде властта на този, който идеологически и исторически беше заедно с тях, заяви Немцов, цитиран от радио "Ехото на Москва".

От 1992 г. традиционно на 22 август демократичните движения организират шествия с руския трикольор. В този ден през 1991 г. над Белия дом (седалището на правителството) в Москва за първи път официално е издигнат трицветният руски флаг, заменил като държавен символ червеното съветско знаме със сърп и чук.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят