Московската община се отказа от плакатите със Сталин за 9 май

Московската община се отказа от плакатите със Сталин за 9 май

Московската община се отказа от намерението си да сложи по улиците билбордове и плакати за ролята на Сталин през Втората световна война в рамките на честванията за Деня на победата 9 май, съобщи Франс прес.

Проектът, иницииран от дружества на комунистите и ветераните, предизвика бурни протести на правозащитни организации и безпокойства на международно равнище, защото в Москва са очаквани над 20 държавни и правителствени ръководители за 65-ата годишнина от победата над хитлеризма. Сред поканените е и българският президент Георги Първанов.

Плакатите на Сталин, които кметството първоначално смяташе да постави по фасади и билбордове на обществени места, в крайна сметка ще бъдат поставени във вътрешността на сгради като военните музеи, заяви заместник-кметът на Москва Людмила Швецова пред в. "Комерсант".

"Плакатите ще се поставят, където най-често се събират ветерани. А поради неяснота какво ще е времето, за повечето от тях ще е по-удобно да са на закрито. Освен това ветераните споделиха безпокойството си, че може да има вандалски прояви срещу плакатите. Имало е такива заплахи", обясни Швецова.

Кметът на Москва Юрий Лужков, който е главният поддръжник на проекта, бе принуден да се откаже от него под натиск от президентството, пише в. "Ведомости", позовавайки се на източник от управляващата партия "Единна Русия".

В Русия има двойнствено отношение към Сталин. Там той е възприеман като тиранин, но и като автор на победата над нацистите, отбелязва Франс прес.

Мнозинството руснаци (54 процента) все още се възхищават на управлението на Сталин, сочи публикувано през декември 2009 г. допитване, направено по повод на 130-ата годишнина от рождението на починалия през 1953 г. съветски лидер.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?