Московски: България се надява да получи над 2 млрд. евро от ЕС

България се надява, че ще получи над 2 млрд. евро европейски пари за следващия програмен период 2014-2020 г. и тяхното усвояване вече е планирано и точно разпределено за инфраструктурни проекти. Това стана ясно от думите на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски пред  Дарик в събота.


Над 60% от инвестициите в сектора на инфраструктурата у нас и в момента са изключително средства от европейски фондове.

Московски заяви, че 700 млн. евр. от тези европари ще бъдат похарчени за цялостно завършване на магистрала "Струма" в частта ѝ при Кресненското дефиле. Други 700 млн. евр. ще отидат за отсечката, която свързва Септември и Драгоман. Останалите средства ще бъдат разпределени за завършване на магистрала Хемус – от гр. В. Търново до гр. София, и за софийското метро – частта, която свързва център със северната част на града.

Финансирането им от Европа обаче далеч не е сигурно след провала на срещата на върха за бюджета на съюза само преди ден. Лидерите на страните членки прекъснаха двудневните преговори до следваща нова среща, на която да посочат какви ще са бъдещите им стъпки. Повечето поискаха увеличение на финансирането, но други се противопоставиха на това.

Новата среща за следващия програмен период 2014 - 2020 г. ще бъде свикана най-рано през февруари 2013 г., според прогнозите на председателя на Еврогрупата и премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер.

Московски все пак изрази мнение че, България има право да бъде част от кохезионната политика на Европа с мотива, че тя цели именно изравняване стандарта на по-бедните и по-богатите държави.

Според него ефектът от кохезионната политика в Гърция, Португалия, Испания през последните години не е дала резултат заради инвестиция в не толкова ефективни проекти. Това е породило недоверието от страна на богатите държави, смята Московски. "При нас е по-различно. Виждате метрото какъв ефект води след себе си - над 350 000 души дневно го използват. Този проект е със сериозни ефекти върху екологията и транспортния трафик на София", каза ш ефир Московски.

По думите му, България инвестира основно в трансевропейските коридори и е единствената държава, през която минават пет такива коридора за Европа.

Споделяне

Още от България