Московски обяви транспортните концесии за приоритет

Укори спирането на процедурата за летище София и обеща прозрачност и анализи при новия конкурс

Московски обяви транспортните концесии за приоритет

Транспортният министър Ивайло Московски обяви като един от основните приоритети на правителството на ГЕРБ използването на концесията като механизъм за развитие на транспортната система. При откриване на ново разтоварно съоръжение на пристанищния терминал "Бургас-Изток 2" , стопанисван от братя Домусчиеви, Московски в четвъртък разкритикува предшественика си – служебния министър Христо Алексиев, за прекратяването на процедурата за концесиониране на летище София и обяви, че конкурсът ще бъде отново обявен като се правят анализи и ще бъдат привлечени водещи институции за гарантиране на успешна и прозрачна процедура.

Предоставянето на държавни обекти за управление от частни инвеститори е най-добрият подход за развитие на транспортните дружества, заяви Мосоквски и даде за пример изграждането на откривания терминал за разтоварване и съхранение на меден концентрат, в който концесионерът на пристанищния терминал "Бургас Изток – 2“ - фирмата БМФ "Порт Бургас“, е инвестирал 15 млн. евро. Управителят на концесионера Георги Домусчиев обясни, че с новото вложение инвестициите на частния оператор в пристанщния терминал в последните пет години ще надхвърлят 70 млн. лв.

Новото съоръжение за разтоварване и съхранение на меден концентрат, чийто капацитет е 60 хил. тона, ще се използва от от добивната компания "Арубис България", която работи в Пирдоп. Концентратът ще се води от Пирдоп до пристанището с жп транспорт.

Московски допълни, че държавата и Държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура“ са предвидили 30 млн. лв. инвестиции в развитието на пристанище Бургас чрез удълбочававнето му, за да може да се приемат по-големи кораби и да се увеличат товаропотоците.

Транспортният министър коментира още, че правителството на ГЕРБ отново ще обяви конкурс за концесионирането на летище София, след като стартираната от предишния кабинет на Бойко Борисов процедура бе спряна от служебния кабинет на Огнян Герджиков с мотивите, че не е успяла да привлече качествени кандидати, които са предпочели аеропорта в Белград, а и недостатъчна защита на националните интереси и сигурност.

"Изключително нелогично ми се струва това, което направи служебния кабинет. Концесионната политика е начинът, по който може да бъдат съвместени интересите и на държавата, и на частните оператори. На Летище София имахме две цели - да намерим вътрешен ресурс за системата на транспорта, за да покрием темата с дълговете в БДЖ и летището да получи своето добро развитие", каза Московски.

Сега предстоят анализи и стартирането на процедурата отначало ще даде възможност за прозрачност. Министерството ще се обърне към водещи институции, така че да се гарантира равен достъп до всички, които участват в тази процедура, добави още той.

Споделяне

Още от Бизнес