Московски опроверга обещанието на премиера, че догодина "Хемус" ще подмине Севлиево

Московски опроверга обещанието на премиера, че догодина "Хемус" ще подмине Севлиево

Транспортният министър Ивайло Московски опроверга в четвъртък пред Нова телевизия обещанието на премиера Бойко Борисов, че през 2018 г. строежът на магистрала "Хемус" ще подмине Севлиево.

"Там, откъдето минаха магистралите и новите жп линии, там отидоха инвеститорите. Не случайно австрийците (от "Палфингер"- б.р.) отидоха първо в Ямбол. Сега видяха, че "Хемус" върви и се строи. Аз съм убеден, че догодина ще подминем вече Севлиево, защото проектите вече са готови, търгуват се, една част вече се строи... От Белокопитово към Търговище също. Това (магистрала "Хемус") ни е приоритет на приоритетите. Тогава съм убеден, че все повече инвеститори ще продължат да идват и в Северозапада. Има ли път, идват инвеститори, продукцията може да се изнася. Затова и тунелът под Шипка е толкова важен", обясни  министър-председателят по време на откриването завода на австрийската компания "Палфингер" (Palfinger) в Червен бряг в понеделник.

Според Московски обаче той по-скоро е имал предвид, че до тогава трябва да приключат тръжните процедури. По думите на министъра през първата половина на 2018 г. всички документи за отсечката между Плевен и Ловеч трябва да са готови и да започне строежът. Добави и, че магистралата е сложна за изпълнение и това бави изграждането ѝ.

Московски коментира още, че новата железопътна връзка между Гърция и България, която ще свързва Дунав, Черно и Егейско море ще допринесе много за стокообмена между двете страни. Той очаква до две години да е пусната и отсечката между Бургас и Александруполис. 

Споделяне

Още от България