Московски потвърди, че нови съкращения в БДЖ няма да има

Ивайло Московски, Сн. БГНЕС

Съкращенията в БДЖ ще станат съгласно стачното споразумение от миналата година, каза министърът на транспорта и съобщенията Ивайло Московски, цитиран от БГНЕС, с което потвърди решението си от миналата седмица да не се освобождават нови служители през 2012 г.

Според договорката между ръководството на железницата и синдикатите от 2011 г., когато железничарите стачкуваха близо месец, 2000 души трябваше да напуснат в рамките на няколко месеца.

“250 - 300 души все още остава да бъдат съкратени по това споразумение, едва след това ще се мисли за допълнителни съкращения. За момента няма да има допълнителни съкращения на още 850 души”, каза Московски.

Решението на Московски най-вероятно ще удовлетвори синдикатите, които заплашиха с нови стачки и спиране на влаковете, ако плановете за нови съкращения в железницата се състоят.

Министърът обяви и за предстоящ проект на Изпълнителна агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" (ЕСМИС) за изграждане на необходимата инфраструктура за достъп до бърз интернет в отдалечени и трудно достъпни точки от страната. Проектът е част от платформата за създаване на електронно правителство, финансиран е от ОП "Регионално развитие", а стойността му е 20 млн. евро.

Министерството съвместно с "Български пощи" разработва стратегии за интегрирано пощенско гише, където клиентът да може да получи достъп до всички услуги на едно място. По думите на Московски се очакват 890 000 лв. годишни икономии от тази стъпка.

Московски присъства на откриването на изложба в музея на съобщенията, свързана с Международния ден на телекомуникациите и информационните общества – 17 май. На изложбата могат да се видят морзови апарати, настолни телефони и оборудване, като някои от експонатите са на близо 100-годишна възраст. Могат да се видят също радиоапарати и компютри, произведени в България, както и телефонни апарати, използвани от българската армия.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?