Московски съд обяви за незаконно разследване срещу Михаил Ходорковски

Московски съд обяви за незаконно разследване срещу руския бизнесмен Михаил Ходорковски по обвинение в пране на пари, предадоха ДПА и АП, цитирани от БТА.

Ходорковски и бизнеспартньорът му Платон Лебедев спечелиха обжалване, в което заявяват, че разследването е незаконно, защото е предприето в град Чита (Източен Сибир), а не в Москва, където се твърди, че е извършено нарушението.

Миналия месец руски прокурори обвиниха, че между 1998 и 2003 г. Ходорковски и Лебедев са откраднали активи от управляваната от Ходорковски петролна компания “Юкос” на стойност 34,3 млрд. долара.

Ходорковски отхвърли новите обвинения срещу него като "позорен фарс". Защитата му заявява, че компанията му е била със законна бизнес структура и е била одитирана от чуждестранни консултанти за съответствие на отчетните документи с международните стандарти.

Ходорковски и Лебедев са в затвора в Чита от 2003 г., когато бяха арестувани по обвинение в укриване на доходи. През 2005 г. московски съд ги осъди на 8 години затвор, а “Юкос” принудително бе тласната към фалит.

Новите обвинения биха могли да прибавят към присъдата им 10 до 15 години затвор, което би премахнало всякакви надежди те да бъдат предсрочно освободени тази година.

Адвокатката на Ходорковски Елена Липцер съобщи, че двамата бизнесмени ще бъдат преместени от затвора в Чита в московски затвор, ако решението на съда остане в сила. Тя обаче отбеляза, че двете страни по делото имат 10 дни да обжалват това съдебно решение, което не е окончателно.

Според поддръжници на Ходорковски, процесът срещу него е заради политическите му амбиции, които подразнили президента Владимир Путин.

Споделяне

Още от Свят