Московски съд осъди посмъртно Сергей Магнитски

Сергей Магнитски

Сергей Магнитски, руският юрист на фонда "Хърмитидж кепитъл", който почина в затвора през 2009 г., беше признат за виновен в данъчна измама от московски съд, предаде Франс прес. Шефът на фонда, британецът Уилям Браудър, беше осъден  задочно на 9 години затвор за укриване на данъци.

В съдебното решение се казва, че Магнитски е действал в интерес на Браудър, организирайки "укриване на данъци в особено големи размери в конспирация с група лица".

Съдът освободи Магнитски от наказание поради смъртта му и прекрати наказателното дело срещу него.

Случаят породи силно напрежение между Москва и Вашингтон. Браудър и Магнитски бяха представлявани в съда от служебни адвокати.

Посмъртното гледане на съдебни дела в Русия стана възможно с решение на Конституционния съд от юли 2011 г. на основание, че покойно лице може да бъде съдено по молба на семейството му с цел то да бъде реабилитирано.

В случая с Магнитски обаче нито вдовицата, нито майката на юриста са изразили подобно желание, напротив - те протестираха срещу подновяването на разследването през август 2011 г. от прокуратурата.

Магнитски, превърнал се в символ на борбата срещу корупцията, беше арестуван през 2008 г., след като разкри крупна финансова машинация за 5,4 милиарда рубли (130 милиона евро), организирана от висши служители на полицията и данъчните служби в ущърб на руската държава и "Хърмитидж кепитъл".

Обвинен в данъчна измама от същите хора, които той изобличи, както твърди "Хърмитидж кепитъл", Магнитски почина в московски затвор през 2009 г. на 37-годишна възраст, след 11-месечен престой във временния арест.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят