Московски съд отказа ареста на турбините "Сименс" в Крим

Поисканите от германския концерн обезпечителни мерки са отхвърлени

Русия е доставила германските турбини в Крим в нарушение на европейските санкции.

Московският арбитражен съд отклони искането на германския концерн "Сименс" (Siemens AG) за ареста на четири газови турбини, които са се оказали в Крим в нарушение на санкциите на Европейския съюз. Освен това германската компания настоява да се забрани монтажът на турбините, които през октомври 2015 г. е продала на руската компания "Технопромекспорт" за изграждане на електроцентрала в Южна Русия.

Арбитражният съд е разгледал на 18 август иска на "Сименс" за обезпечителните мерки, но решението стана известно два дни по-късно.

Съдът счита, че германският концерн не е привел достатъчно доказателства за това, че отсъствието на обезпечителни мерки ще усложни бъдещото изпълнение на съдебното решение или ще нанесе вреди на компанията.

Разглеждането на самото дело, в което германската компания иска да бъде разтрогната сделката и да ѝ бъдат върнати турбините, ще започне на 18 септември.

"Сименс" вече заяви, че според руските ѝ партньори турбините са били предназначени за ТЕЦ в Туман. Те обаче са били прехвърлени в Крим, за да бъдат използвани за строителството на електроцентрали там.

За доставката на две газови турбини "Сименс" на пристанището Севастопол стана известно на 5 юли. След това се разбра, че в Крим има още две турбини, за които се предполага, че са произведени от германския концерн.


Ръководството на компанията заяви на 21 юли, че руските ѝ партньори са изпратили оборудването в Крим в нарушение на договорните задължения и в нарушение на санкциите, наложени от ЕС на анексирания от Русия украински полуостров.

Концернът реши да преустанови доставките на оборудване за електростанции, които са под контрола на държавни руски компании, да продаде своя дял в руската компания

"Интеравтоматика" и да разтрогне редица лицензионни споразумения.

Източници на руския в. "Комерсант" предполагат, че максимумът, на който може да разчита "Сименс" по делото, е да получи парична компенсация.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?