Московски съд смекчи присъдите на "Пуси райът"

Групата "Пуси райът" по време на "пънк молебена" в московския катедрален храм "Христос Спасител" не е разпалвала религиозна ненавист, което позволява да се смекчи присъдата над нейните участнички с един месец - до 1 г. и 11 месеца, реши президиумът на Московския градски съд, предаде ИТАР-ТАСС.

Съдът частично удовлетвори жалбата на участничките в групата, като измени правното основание при произнасянето на обвинителната присъда. В нейната окончателна версия 4-те активистки са признати за виновни само в хулиганство, което не е довело да подбуждане към религиозна ненавист. Разглеждането нажалбата мина в отсъствието на Мария Альохина и Надежда Толоконникова. Явилата се на съдебното заседание Екатерина Самуцевич помоли за отмяна на обвинителната присъда, като се позова на непрофесионализма на своите защитници.

"Адвокатите Николай Полозов, Виолета Волкова и Марк Фейгин се държаха грубо със съдията при разглеждане на делото по същество и това уж се правеше от името на техните подзащитни. Аз не изключвам, че такова просташко поведение е било умишлено с цел да се влоши нашето правно положение", заяви Самуцевич. С нея се съгласиха и адвокатите на Толоконникова.

На делото се изказа и представител на пълномощника по правата на човека в Русия. Според него решението на районния съд е незаконно и необосновано. В него е дадена невярна квалификация, тъй като "поведението на осъдените в храма е квалифицирано като нарушаващо общоприетите обществени норми, но в светска държава такива норми няма".

Въпреки че прокурорът отново подчерта оскърбителния характер спрямо православните вярващи на действията на осъдените, само след 15-минутно заседание съдията обяви решението на президиума на Московския градски съд за смекчаване на наказанието и изключване от присъдата на мотива за подбуждане към религиозна ненавист.

Смекчаването на присъдата не дава на Толоконникова и Альохина право на реабилитация, тъй като те са пуснати на свобода съгласно амнистия, без да излежат пълния срок. Присъдата на Самуцевич пък ще се смята за условна.

Първоинстанционният московски районен съд на 17 август 2012 г. призна трите участнички в "Пуси райът" за виновни в хулиганство по мотиви за разпалване на религиозна ненавист и вражда заради техния скандален "пънк молебен" в главния московски храм. Всяка от тях бе осъдена на две години лишаване от свобода в колония с общ режим. На 10 октомври същата година Московският градски съд измени присъдата на Самуцевич, като замени реалния срок на наказанието с условен. Наказанието на останалите бе оставено в сила. Толоконникова и Альохина бяха амнистирани в края на миналата година.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?