Московски ще търси стратегически инвеститор за софийското летище

Ивайло Московски

Летище София се нуждае от стратегически инвеститор, за да стане то силно регионално летище. Това обяви транспортният министър Ивайло Московски по време на конференция “Перспективи за развитие на чуждестранни инвестиции в секторите транспорт, логистика и машиностроене”. Това означава, че за софийския аеропорт ще се търси летищен оператор с опит, който да развие и разшири дейността му, а не финансов инвеститор.

Идеята за концесия на софийското летище бе лансирана от финансовия министър Симеон Дянков за първи път през 2010 г., а няколко месеца по-късно намеренията на държавата получиха подкрепа от Европейската комисия. Московски не поясни в понеделник кога би могла да започне евентуална процедура по отдаването на летището на частник.

Министърът обяви още, че ще се направи пореден опит за концесия на летище Пловдив. Първото намерение за отдаване само на карго терминала му претърпя провал и най-вероятно този път процедурата ще е за целия порт. Министерството все още не е изгубило надежда, че някой ще прояви интерес към летищата в Русе и Горна Оряховица.

Предстои търсене на инвеститори и концесионери и за пристанища, сред които са тези в Бургас, Видин, Лом и други, каза още Московски. Той отбеляза, че е получавал “политически сигнали” да очаква инвеститори от Китай, Русия и Турция.

Предконцесионният анализ на гара Пловдив е почти готов, същата процедура предстои и за гара Варна, продължи Московски.

По информация на министъра, за развитие на жп линията София – Пазарджик –Варна има бюджет от 30 млн. евро.

Московски коментира и доставените миналата седмица нови спални вагони за БДЖ. Те ще бъдат пуснати в движение през август. Вагоните са много модерни, съобразени са с всички норми за сигурност, но трябва да минат през тестове, които се надявам да приключат до месец, отбеляза той.

По отношение на проверките на автобусите за превоз на пътници министърът съобщи, че от началото на годината досега са наложени санкции за над 5 милиона лева. В сравнение със същия период на 2011 година глобите са със 17 процента повече, каза Московски.

Той обяви още, че за изграждането на паркинги за тирове в страната инициативата е в ръцете на превозваческия бизнес. Министерството е в готовност да предложи терени, на които ще бъдат изградени паркингите на принципа на публично-частното партньорство. Министър Московски съобщи, че паркинги за тирове ще бъдат направени на около 20 възлови места в страната.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес