Московски спря съкращенията в БДЖ заради продажбата на “Товарни превози”

Транспортният министър Ивайло Московски е разпоредил да не се предприемат мерки, които ще навредят на предстоящата приватизация на “БДЖ Товарни превози”, включително и съкращения на персонала на железниците. Това стана ясно след среща на министъра, синдикатите и ръководството на БДЖ, състояла се в четвъртък.

Московски, който е принципал на дружеството, е преценил, че преди да се извършат нови съкращения – 400 души в “Товарни превози” и 450 души в “Пътнически превози”, първо трябва да приключи планираното в края на миналата година освобождаване на 2000 души в двете дружества, обясниха от транспортното министерство.

В момента има около 160 души от този списък, чието освобождаване се бави по медицински причини или защото служителите се ползват със синдикална защита.

След срещата профсъюзите разпратиха съобщение до медиите, че министърът е наложил мораториум върху съкращенията в “Товарни превози”, а за тези в “Пътнически превози” е поискал икономическа обосновка. Думата мораториум обаче е неточна, обясниха от транспортното министерство. Официален документ за тези съкращения няма, така че няма как да се наложи мораториум, обясниха от кабинета на Московски.

Изпълнителният директор на БДЖ Йордан Недев каза, че синдикатите тълкуват думите на министъра, както намерят за добре, а обосновка за съкращенията вече била изготвена.

Според Петър Бунев, председател на железничарския синдикат към КНСБ, съкращения в товарните превози за незаконни, защото дружеството е предложено и одобрено за приватизация с определен списъчен състав на персонала. Намалението на персонала на практика ще промени условията на конкурса.

“Явно някои от БДЖ играят за потенциалния купувач, а не играят за националния интерес и интереса на българските граждани”, каза Бунев, цитиран от “Фокус”.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес