Московски върна хората си начело на БДЖ

Владимир Владимиров става трети път шеф на железницата, в товарните превози се връща и Любомир Иванов

Владимир Владимиров

За трети път начело на "Холдинг БДЖ" се връща Владимир Владимиров, който бе отстранен от служебния министър на транспорта Христо Алексиев с мотива, че железницата е пред фалит с огромни дългове и невъзможност да обслужва пътническите графици със сегашния си подвижен състав. С Владимиров в държавните железници се връща и сваленият също преди три месеца от ръководството на "БДЖ-Пътнически превози" Любомир Иванов. За шеф на "БДЖ-Товарни превози" е назначен Пламен Пешаров, съобщиха от транспортното ведомство в сряда, посочвайки, че той е дългогодишен специалист в извършването на транспортни услуги.

Така транспортният министър Ивайло Московски се обгражда с познати му хора в железницата. Засега не е ясно дали ще има промени в ръководството на Национална компания "Железопътна инфраструктура", чийто дългогодишен шеф Милчо Ламбрев също бе отстранен от Христо Алексиев, който до преди да стане служебен министър, беше негов заместник.

Владимиров бе два пъти уволняван – от правителството на Пламен Орешарски и от служебния кабинет на Огнян Герджиков, но с всяко идване на ГЕРБ на власт се връща начело на "Холдинг БДЖ". Целта на сегашното му назначение на мястото на отстранения Георги Друмев е "да продължи да изпълнява създадения от неговия екип план за оздравяване и развитие на БДЖ", заявяват от ведомството.

Преди дни транспортният министър Ивайло Московски обяви, че няма "черно на бяло" данни за обявения от служебния му предшественик инвеститорски интерес китайска фирма за производство на локомотиви и вагони към държавната ни железница. Алексиев бе обявил, че компанията иска да рефинансира дълговете на БДЖ, да достави на железницата нов подвижен състав и да строи у нас локомотивно депо. Сега Московски обаче връща плановете за железницата в старото им русло.

Транспортният министър е решила да смени и назначените от Алексиев управители на дъщерните дружества на БДЖ - "БДЖ-Товарни превози” и "БДЖ-Пътнически превози". В средата на февруари Александър Александров и Христо Иванов смениха Любомир Илиев и Димитър Костадинов съответно от фирмите за товарните и за пътническите превози.

За карго превозите на БДЖ отново ще отговоря Любомир Илиев, но обслужването на пътниците се поема от Пламен Пешаров, която до преди две години е бил собственик на фирмата "Пи Ем Ар", доставяла гориво за митнически пунктове.

Засега не се съобщава дали предстои промяна на генералния директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура“ Красимир Папукчийски, който замени Ламбрев.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?