Московските власти прибегнаха до платена масовка и принуда за казионен митинг

Московските власти прибегнаха до платена масовка и принуда за казионен митинг

Служителите на бюджетните организации в Москва са призовани служебно да отидат на митинг-концерт в чест на Деня на руския флаг, а техните началници искат от тях да се "отнесат с внимание" към този призив и да обезпечат необходимото присъствие. Скрийншот от съответните електронни писма бяха публикувани в интернет в сряда от потребители на Telegram и от журналиста Иля Варламов Varlamov News.

Съдейки по съдържанието на съобщенията, изпратени от ръководителите на организации, които са част от столичните власти, всеки от тях трябва да изпълни определена квота участници. В някои случаи на служителите, сред които и учители в московските училища, е обещан свободен ден срещу присъствие на мероприятието. Освен това хората са призовани да водят със себе си членове на семейството и приятели.

За принуждаването на служители да ходят на концерта съобщиха и читатели на онлайн изданието "Медуза". Един от тях, първокурсник във филиала на Московския политехнически университет в Коломна, заяви, че ръководството на филиала е настояло студентите да не отказват участие в мероприятието, освен ако нямат уважителни причини.

Митинг-концертът в чест на Деня на руския флаг е насрочен за 24 август в Москва. Организатори на мероприятието са Руският съюз на ветераните от Афганистан и Руската асоциация на героите (носителите на званието Герой на Русия). Те твърдят, че участието е напълно доброволно.

Проверка на "Медуза" установи, че на митинга в Москва ще бъдат докарани хора от други региони, както и платена масовка. Репортери от "Медуза" са се свързали с двама координатори, които канят хора да присъстват на мероприятието. Те предлагат различни варианти на присъствие. Може дойдете за три часа, да се получите флаг и "просто да постоите с него три часа" за 500 рубли, гласи едната опция. Тези, които ще отидат от сутринта и ще останат целия митинг-концерт, планиран да продължи до около 17 ч., може да получат и по 1000 рубли.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?