Московските власти разрешиха опозиционото шествие и митинг на 4 февруари

Московските власти разрешиха опозиционото шествие и митинг на 4 февруари

Московските градски власти официално разрешиха насрочения за 4 февруари 50-хиляден протест на опозицията в центъра на столицата, съобщи на заседание на организационния комитет опозиционният политик Владимир Рижков, предаде Интерфакс, като добави, че не разполага с коментар от самите градски власти.

По поръчка на московската управа отделът за регионална сигурност в кметството уведоми организаторите, че разрешава на 4 февруари 2012 г. от 13 до 14 ч. московско време демонстрация от сградата на френското посолство до Блатния площад и от 14 до 15 ч. - митинг на площада с участието на 50 хиляди души, уточни Рижков.

Според лидера на опозиционния "Ляв фронт" Сергей Удалцов "компромисът" от страна на московското кметство е "приятна изненада". По-рано столичната управа не бе склонна да разрешава шествия из централните улици и митинги близо до Кремъл с мотива, че пречат на движението и претоварват градския транспорт.

Очаква се протестиращите да приемат декларация с призив за свободни и честни избори и против изборните измами, посочи Удалцов.

Фаворит в руските президентски избори на 4 март е премиерът и бивш държавен глава Владимир Путин, лидер на управляващата партия "Единна Русия", която спечели през декември парламентарните избори. Победата ѝ, съпроводена според критици на кабинета със съществени изборни измами, предизвика големи протести в Москва и други градове.

Екипът на Владимир Путин подготвя митинги на свои привърженици из цяла Русия, както и на Червения площад в Москва, за да отвърне на опозиционните акции в навечерието на президентския вот, съобщи в. "Ведомости".

Според източници на вестника в пропутинското движение Общоруски народен фронт и в местните власти на един от руските региони, митинги в подкрепа на властта са предвидени през много от почивните дни до изборите в около 30 от 83-те региона на Русия.

В събота се очаква демонстрация в уралския Екатеринбург, пише всекидневникът, според чийто източник от местните власти там ще бъдат докарани за случая работници и студенти от други градове.

Дори ако демонстриращите в полза на Путин не са твърде многобройни, "те може да предложат на телевизията полезния образ на масирана подкрепа за този кандидат", коментира "Ведомости".

Целта е образът на мобилизираните работнически региони да бъде противопоставен на московското шествие на опозицията. Нейните лидери често се представят в официалните медии като хора, откъснати от "истинската" Русия, вероятно вярна на Путин, обяснява вестникът.

"Ведомости" цитира чиновник от московското кметство, че Общоруският народен фронт на Путин има намерение да организира на 4 февруари в столицата демонстрация, най-вероятно на Червения площад.

Споделяне

Още от Свят