Московският градски съд намали присъдите на Ходорковски и Лебедев

Михаил Ходорковски

Московският градски съд разгледа жалбите по реда на надзора и промени присъдите на бившите бизнесмени Михаил Ходорковски и Платон Лебедев, съобщиха руските информационни агенции.

Намалението на наказанието бе обяснено от съда с либерализацията на законодателството.

И на двамата присъдата от 13 години затвор бе намалена на 11 години. Това означава, че те ще излязат на свобода през 2014 г. Срокът на отбиване на наказанието се изчислява от момента на ареста им по първото наказателно дело, който е през 2003 г.

Прокурорът бе съгласен на намаление на присъдата на 11 години и три месеца. Адвокатите настояваха на присъда, равна на вече отбитото наказание. Те смятат да подадат ново искане, защото решението на Московския градски съд подлежи на обжалване.

През 2010 г. Ходорковски и Лебедев бяха осъдени на 14 години затвор за разхищаването на петрол и прането на пари, придобити чрез престъпления. След това присъдата бе намалена на 13 години. Тази година Лебедев се опита да намали присъдата си през местния съд, където в затворническа колония отбива наказанието си. Съдът уважи искането на адвокатите му и на два пъти намали присъдата до десет години. По-горната съдебна инстанция обаче отмени и двете решения.

От ареста си Ходорковски не спира да подчертава, че преследването срещу него, бизнеспартньориту му и висшите служители в компанията му "ЮКОС" е на политическа основа.

Още при встъпването в длъжност на президента Путин Ходорковски не спести критиките си към него и си навлече неприятности с откритата претенция към участие в политическия живот на Русия. Според московски анализатори почти е изключено Путин да се съгласи Ходорковски да излезе на свобода по време на мандата му, защото това означава да пусне срещу себе си непримирим съперник.

Споделяне

Още от Свят