Московският градски съд остави под стража шефа на Менатеп Платон Лебедев

Московският градски съд остави под стража председателя на Съвета на директорите на Международното финансово обединение Менатеп Платон Лебедев съобщи ИТАР-ТАСС. Съдът разгледа касационната жалба на адвокатите на Лебедев, които оспорваха решението на съда на московския район Басман, който на 3 юли издаде заповед за ареста на техния защитник.

В жалбата имаше молба Лебедев да бъде пуснат под гаранция. Главната прокуратура обвини Лебедев по три текста на Наказателния кодекс на Руската федерация - злоупотреба чрез мошеничество в особено голям размер, нанасяне на имуществена вреда чрез измама или злоупотреба с доверие, неизпълнение на съдебно решение.

Съдът удовлетвори освен това искането на прокурора заседанията да бъдат закрити. Прокурорът се позова на това, че в делото има данни, които са свързани с търговската тайна.

Платон Лебедев, който е на 44 години, бе задържан на 2 юли по наказателно дело за злоупотреба с мошенически средства при покупката през 1994 г. на 20 процента от акциите на дружество Апатит на обща стойност на 286 милиона долара.

Платон Лебедев е един от най-големите акционери в руската петролна компания Юкос, която е обект на разследване от страна на руската Главна прокуратура, писа днес по-рано руският в. Ведомости.

По БТА

Споделяне
Още от Бизнес