Московският патриарх получава благодарности от Максим за подкрепата срещу Инокентий

За благодарности от Българския патриарх Максим и негови духовници към Руския патриарх Алексий II съобщава в Интернет страницата си Руската православна църква в новини от София и Благоевград. Любезностите са изказани след успешната полицейско-прокурорска на 21 юли срещу алтернативния синод на Инокентий и връщането на храмовете, в които те служеха, на Светия синод на дядо Максим. Операцията сложи край на възможностите БПЦ сама да преодолее разцеплението като държавата прогласи кой е каноничен и кой - не.

По време на среща с новия посланик на Русия в София Анатолий Потапов на 10 август, патриарх Максим е изразил чувството си на дълбока любов и благодарност към Московския патриарх Алексий, който проявява постоянно внимание и загриженост за положението в Българската православна църква.

Посланик Потапов пък е отбелязал, че проблемите в БПЦ, свързани с преодоляването на разкола, в последните години многократно са били обсъждани на срещите на Московския патриарх с президента на България Георги Първанов, с министър-председателя Симеон Сакскобургготски и външния министър Соломон Паси.

По време на срещата патриарх Максим е подчертал общите исторически корени, съдба, надежди и стремежи на народите на България и Русия, пише в страницата на Московската патриаршия.

В друга новина, свързана с посещение на представителя на Руската православна църква протойерей Александър Карягин в Неврокопска епархия, информира, че от името на Руския патриарх са били подарени икона на великомъченика Свети Георги Победоносец и 50 екземпляра от Новия Завет и Детска библия на български език на храма в Белица.

Руският свещеник е гостувал по покана на дядо Натанаил в неговата епархия, където в църковните битки бе дадена и жертва - духовници от синода на Максим са обвинявани за убийството на отец Стефан Камберов.

Отец Александър е служил заедно с митрополит Натанаил в храма "Св. Троица" в Банско. В съобщението на руснаците се посочва, че това е била първата литургия в църквата, след нейното освобождаване от разколниците. Пред препълнения с богомолци храм владиката Натанаил е изразил радост от възстановяването на справедливостта и връщането на вярващите в лоното на каноничния Български патриарх.

Митрополитът подчертал колко ценна е била в годините на разкола сестринската подкрепа от Руската православна църква и нейния предстоятел патрирха на Москва и на цяла Русия Алексий II.

В битката за запазването на патриаршеското було, патриарх Максим действително се ползва изцяло с подкрепата на Москва, а оттам и на българския президент и БСП. При последната си среща с Руския патриарх в Петербург, Георги Първанов отново предаде поздрави от българския църковен водач.

Още от България