Московското кметство се готви да фалира автозавода Москвич

Столичните власти за започнали процес по фалита на автозавода Москвич, съобщава в днешния си брой електронното издание на в. Ведомости. Съюзник на кметството по делото е Федералната служба по финансово оздравяване /ФСФО/, която ще контролира процедурата по фалита.

Министерството на имуществените отношения притежава 60,36% от акциите на дружество Москвич, останалата част са собственост на колектива и на няколко фирми, след които БМ-Секюрити, JNS-холдинг и Алфа трейд.

През 2001 г. заводът е произвел 800 коли и е отчел загуба за 9,6 милиарда рубли, а от края на 2001 година на практика не работи. В края на миналата ръководителят на отдела Наука и промишлена политика в столичната управа Евгений Пантелеев съобщи пред журналисти, че в Арбитражния съд на Москва е внесен иск за откриване на процедура по фалита на автозавода Москвич.

На 4 април кметът на Москва Юрий Лужков се обърна към премиера Михаил Касянов с молба да възложи на ФСФО да възбуди процедура по фалита на Москвич. Министър-председателят разпореди на ФСФО, на Министерството на финансите на Министерството на икономическото развитие да изготвят своя позиция по проблема.

В петък експерти от икономическото ведомство съобщиха за в. Ведомости, че позицията още не е завършена и изказаха учудване, че е подаден иск за фалит.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?