Москва амнистира "Пуси райът" и активистите на "Грийнпийс", но не и Ходорковски

Москва амнистира "Пуси райът" и активистите на "Грийнпийс", но не и Ходорковски

Руският парламент обяви амнистия, която ще даде възможност да бъдат освободени трийсетимата активисти на природозащитната организация "Грийнпийс", задържани след протест срещу петролна платформа в Арктика, и изпълнителките от пънк групата "Пуси райът". Амнистията обаче няма да засегне опонента на Кремъл Михаил Ходорковски, който до голяма степен е смятан за основния политически затворник в Русия.

 

Амнистията е по случай 20-годишнината на конституцията на Руската федерация и ще обхване около 25 000 души - основно малолетни, хора с увреждания, ветерани, бременни жени и жени с малки деца.

 

Законопроектът бе приет в сряда и на трето, последно четене в 450-местната Дума с 446 гласа "за".

 

Внимателно разработеният в продължение на седмици законопроект, на моменти с личното участие на президента Владимир Путин, до голяма степен се разглежда като опит на Кремъл да смекчи критиките към Русия по въпроса с човешките права преди зимната олимпиада в Сочи догодина, отбелязва Асошиейтед прес.

 

Въпреки разширяването на обхвата на амнистията законопроектът е критикуван от опозиционни депутати за това, че не отива достатъчно далеч. Има се предвид освобождаването на политически затворници, включително бившия петролен магнат Михаил Ходорковски.

 

Активистите на "Грийнпийс", които прекараха 2 месеца в затвора след мирен протест в зашита на Арктика, изразиха своето облекчение, но в същото време посочиха, че "няма амнистия за Арктика", съобщиха от организацията.

 

"Изпитвам облекчение, но нямам повод за празнуване. Прекарах два месеца в затвора за престъпление, което не съм извършила и бях обвинена в криминални дела, което бе абсурдно. Но сега изглежда, че тази сага ще приключи и скоро ще бъдем при семействата си. Мислите ми са с руските ми колеги. Ако приемат тази амнистия – ще имат криминално досие в страната, в която живеят, за нещо, което не са извършили. Само защото са се изправили в защита на Арктика", коментира една от задържаните - Ана Паула Мациел от Бразилия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят