Москва била готова да задейства ядрения си арсенал след смяната на властта в Крим

Москва била готова да задейства ядрения си арсенал след смяната на властта в Крим

След смяната на властта в Киев е имало вероятност Русия да приведе в бойна готовност ядрените си сили. Това заявява руският президент Владимир Путин в интервю с авторите на документален филм за годишнината от анексирането на Крим към Русия, излъчен по руската телевизия "Россия 1" и цитирано от ТАСС в неделя.

"Разбира се, не можеше да се разбере веднага (как ще реагират на присъединяването на Крим от Русия). Затова веднага бях принуден на първо време да дам по съответния начин ориентация на нашите въоръжени сили. Не просто да дам ориентация, а да дам преки указания", отбеляза Путин.

На въпрос на водещия значи ли това, че са били приведени в бойна готовност ядрените сили, държавният глава отговори: "Готови бяхме да направим това. Не възнамерявахме да отидем по-далеч, но ни принудиха да го направим".

В интервюто Путин нарича Съединените щати "реални кукловоди" на майдана в Киев. По думите му опозицията е била подкрепяна най-вече от европейците, но реалните кукловоди били "нашите американски партньори и приятели".

За разоръжаване на 20-хилядните украински части в Крим са били изпратени сили на Главното разузнавателно управление (ГРУ), изтъква руският държавен глава във филма "Крим. Пътят към родината". Той отбелязва, че сам е наредил на министерството на отбраната да прехвърли в Крим под формата на засилване на охраната на руските военни обекти специални подразделения на ГРУ и сили на морската пехота и десантчици.

За да бъдат убедени украинските военни в Крим да подадат оставка, Путин казал да бъдат потърсени местни ветерани, които да проведат с тях "възпитателна беседа". Самите руски военни били скептични за ролята на "дядовците", но се оказало, че сутринта в 7 часа един от командирите на украинския военноморски флот взел химикалката и написал рапорт за оставката си.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?