Москва да си подобри знанията за българската история, посъветва Георги Първанов

Москва да си подобри знанията за българската история, посъветва Георги Първанов

В Москва трябва да си подобрят значително експертизата, когато става дума за българската история, препоръча в интервю за БНТ президентът на България между 2001 и 2011 г. Георги Първанов. Той определи "като два гафа, показващи слаба експертиза", твърденията на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова за решаващата роля на Съветската армия в спасяването на българските евреи, както и на самия президент Владимир Путин за идването на славянската азбука от македонската земя.

"Не вярвам да е откровена провокация. Захарова представлява външното министерство и това не бива да се подценява. За съжаление това провокира антируското настроение у нас. Има една маса хора, която само това чака, за да хване кобурите и да хвърчи джапане във всички посоки. Но това вреди на България. В такава атмосфера, дори и да се състои посещение на Путин за годишната от 3 март, има вероятност да се хвърли сянка на визитата му", каза още Първанов.

По повод скандалите в парламента между управляващи и опозиция, лидерът на АВБ каза, че
"няма нищо по-естествено от това опозицията да играе по този начин". Според него обаче парламентът дава много лош тон в политиката с непрекъснатите скандали, но това не е най-лошото. "Скандали е имало и друг път, но този път парламентът е с по-ниско КПД от всеки друг от времето на прехода. Не мога да се сетя за много закони, направени в името на хората. Занимаваме се с кой какво казал, с роднини – неща, които се забравят на третия ден. Когато нямаш какво да кажеше, говориш на висок и креслив тон", каза Първанов в предаването "Денят започва с Георги Любенов".

"Вгледали са се в кум, в сват, а никой не поглежда какви обществени поръчки са спечелили свързани с властта фирми", допълни той и декларира, че никой от неговата фамилия не е печелил обществени пари. "Спирал съм дори мои роднини да работят държавна работа", заяви Първанов.

Според него не са необходими предсрочни избори, които дори може да се окажат вредни. "Това няма как да не се отрази на образа на България, който и без това е твърде тягостен, наситен с мрачни цветове. Факт е, че докладът на ЕК показва, че България ще бъде обект на назидателна, менторска политика от страна на Брюксел и през следващата година, когато ще сме председател на Съвета на Европа", посочи той.

Първанов коментира и, че при единен антикорупционен орган трябва да има баланс при назначаването на негов ръководител, за да не бъде използван като политическа бухалка срещу опоненти.

За приватизацията той каза, че още преди ГЕРБ е лансирал сходна идея - да се отворят икономическите досиета, където по думите му е истинската зависимост. Падането на давността на този род престъпления няма да ни представи добре пред европейските и световните ни приятели, защото остават други престъпления, за които давността ще продължи, аргументира се той.

"Не може всеки, който се е докоснал до властта, да почне да кърпи Конституцията по груб начин, това може да създаде конституционен нихилизъм в обществото. Няма да вкарат никого в затвора, ще се разрази полемика, но в държавния бюджет пари няма да влязат. И това ще мине до следващите избори", каза още президентът от 2001-2011 г.

Той призова Народното събрание още идната седмица да отмени по предложение на правителството решението си за спирането на строежа на АЕЦ "Белене", тъй като в противен случай можело да се изпусне последният влак за реализирането на проекта.

"Скъпо е пропуснатото време, скъпа е пропуснатата добра цена под 4 млрд. евро, а сега за такава се сочи 10.5 млрд. евро. Пропуснахме да заработят тези реактори. Вече трябваше да произвеждат и да продават ток, а сега през 2021  г. ще заработи турската АЕЦ и ще трябва да купуваме ток от тях. Някой трябва да каже имената на онези, които забавиха процеса, спънаха ги и пропуснахме толкова ползи", заяви още Първанов.

"Аз съм решавал едновременно да има руски енергийни проекти и американски военни бази и никой не ми е мърморил от Москва или от Вашингтон", допълни още той.

Споделяне

Още от България