Москва даде знак, че спирането на АЕЦ "Белене" може и да не е дружеско

И без скандала около ядрения проект, никой не бил обещавал газови отстъпки за България, твърдят руски издания

Москва даде знак, че спирането на АЕЦ "Белене" може и да не е дружеско

В преговорите с България Русия ще настоява да се изпълнят договорните задължения по АЕЦ "Белене", заяви пред журналисти в четвъртък руският министър на енергетиката Сергей Шматко, ден преди срещата с българския му колега Делян Добрев, който трябва да съобщи за отказа на страната ни от ядрения проект и да преговаря за "дружеското" му прекратяване, без Русия да ни съди.

"Своите решения и предложения ще формулираме, изхождайки от стриктното спазване на всички задължения на страните по съществуващите документи", каза Шматко по повод предстоящите в петък преговори с българската страна за АЕЦ "Белене".

В сряда правителството реши да прекрати ядрения проект, а ден по-късно това бе одобрено от парламента.

Премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че на преговорите в Москва министърът на икономиката ще настоява и за намаляване на цената на природния газ, сравнявайки как в Германия той струва 330 долара, а у нас – 600 долара за 1000 куб. м.

Според руското издание "Комерсант" обаче "Газпром" не смята да прави отстъпки на България.

След изявлението на Шматко вече не е сигурно дали Добрев ще успее в мисията за "дружеското прекратяване" на проекта "Белене" без съд, въпреки увереността на българския министър в това.

Шматко: Имаме ясна юридическа база на отношенията си

"По принцип нашата позиция е следната: имаме ясна юридическа база на взаимоотношенията със съответната упълномощена българска структура за строежа на АЕЦ "Белене". Отдавна се работи по това, поръчано ни е и е произведено оборудване за тази централа", каза Шматко.

Според руското издание "Ведомости" Русия няма да се откаже от съдебните си претенции към България, посочвайки иска на изпълнителя на проекта "Атомстройекспорт", заведен срещу НЕК за 58 млн. евро за поръчано, изработено и неплатено оборудване за АЕЦ "Белене". Според думите на Борисов от сряда страната ни ще плати всички дължими още около 140 млн. евро за реактора, който ще е напълно готов през април. Откъде НЕК ще вземе парите да се разплати с руснаците не е ясно.

"Газпром" не възнамерява да прави отстъпки от цената на газовите доставки за България. Това са заявили източници от компанията, цитирани от руския в. "Комерсант".

Изданието напомня неприятната за Русия новина, че след близо 5 години тежки преговори, Русия губи проект на стойност 6.3 млрд. евро за изграждане на АЕЦ "Белене", започната още през 1980-те години. Сега вместо атомна централа България иска да прави газова централа, а ненужният ядрен реактор да продаде или монтира в старата АЕЦ "Козлодуй". При това София, отказвайки се от втори крупен проект с Москва (след петролопровода "Бургас – Александруполис"), на всичкото отгоре са надява да получи по-евтин руски газ, пише "Комерсант" в статия под заглавие ""Росатом" изгуби България".

Отстъпки на България за газа не били давани

Източници на изданието уверяват, че и без скандала около "Белене", отстъпки на България никой не е обещавал.

Както съобщи Борисов, на площадката на АЕЦ "Белене" ще се изгради газова централа. За нея все още нищо не е известно, но според някои източници съоръжението или ще е на "Газпром" или руската компания ще гарантира доставките на газ за него. Така Путин щял да преглътне по-леко отказа от ядрения проект

"Комерсант" обаче извежда друг акцент. Централата ще може да работи както с газ от бъдещия газпоровод "Южен поток" (проект на "Газпром"), така и от "Набуко" (проект на ЕС), заяви премиерът Борисов, давайки да се разбере, че България има какво да извади на Русия, пише руското издание. Освен това, допълва "Комерсант", Борисов се опита да постави условия на Москва, искайки от Путин доставки на газ без посредници и отстъпки от сегашните цени.

Руският монополист "Газпром" отказа да коментира плановете на България за нова газова централа, но източници на "Комерсант" в компанията казват, че "никой не е гарантирал отстъпки от цената на газа за новия проект“.

Един от източниците на изданието напомня, че АЕЦ "Белене“ беше един от приоритетните проекти на Русия в България, "с който бяха обвързани доставки и други неща", а сега "хем няма доставки, хем - давайте отстъпки за газа“.

Още повече, че през декември 2011 г. България се отказа от още един голям проект с Русия – за строежа на нефтопровода "Бургас – Александруполис", пише руското издание.

В същото време България е един от ключовите партньори на "Газпром“ в проекта "Южен поток“, чието изграждане трябва да започне в края на годината. Тръбата трябва да излезе от Черно море именно в България. Но дори за това съдействие "Газпром“ не е обещавал на България отстъпки, тъй като "тя и без това ще печели от транзита на газа“.

Делян Добрев: Напрежение в Москва не очаквам

Министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев обаче демонстрира спокойствие преди визитата в Москва – първата му зад граница въобще, след като бе избран на поста само преди седмица. Вероятно се чувства уверен след проведения в понеделник телефонен разговор на премиера Бойко Борисов с Владимир Путин, в който Борисов е съобщил за отказа от "Белене", а освен това е настоял за по-евтини цени на газа.

Напрежение в Москва не очаквам, настроенията там се надявам да се уталожат. Не искаме да политизираме проекта. Руснаците имат аргументи да искат неустойки от нас. Ние също имаме аргументи, за да им обясним, че не е нужно да плащаме. Причините за отказа ни от втора АЕЦ са три - не успяхме да го диверсифицираме, не можахме да намерим финансиране и да намерим стратегически инвеститор”, обясни министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев в четвъртък сутринта пред ТВ7, преди да замине за Москва.

"На мястото на АЕЦ “Белене можем да построим газова централа, но държавата е добре да не се обвързва, по-добре е това да бъде частна централа. Продаваме площадката на “Белене”. Една нова газова централа ще бъде добре икономически осмислена. Последният ни конектор с Турция, който ни беше най-важен, се очаква да ни донесе газ до Белене", коментира Делян Добрев.

"Имаме по-добра алтернатива от това да печелим осем процента за "Южен поток", както беше планирано. Няма да бъде трудно да говорим по темата, няма да влизаме в пререкание за това. Трудната тема е “Белене” и цената на газа. “Газпром” си иска парите, трудно ще договорим по-ниска цена. Тази отстъпка от газа е 100 млн. долара”, надява се министър Добрев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес