Москва е доволна от доклада на Мълър

Москва е доволна от доклада на Мълър

Русия се надява, че след доклада на спецпрокурора Робърт Мълър САЩ с течение на времето ще признаят необосноваността на инсинуациите за "руска намеса" в американските избори, заяви в понеделник руското външно министерство, цитирано от ТАСС и Ройтерс.

"Основният извод - за отсъствие на сговор между предизборния щаб на Доналд Тръмп и Русия - просто не би могъл да бъде друг. От момента на появата на първите подхвърляния за "руска намеса" преди почти три години, Москва изтъкваше техния абсолютно измислен характер. Разследването на Мълър също не разкри никакви свидетелства за причастност на Москва към прословутите кибератаки и прочие опити "за подкопаване на американската демокрация", които безкрайно се вменяват като вина на Русия. Надяваме се, че с течение на времето във Вашингтон ще съберат смелост и официално ще признаят, че не имало не само никакъв "сговор", но и всички инсинуации за "руска намеса" са злобна клевета без никакви основания, измислена за употреба във вътрешнополитическата борба в САЩ", заявява министерството, цитирано от ТАСС.

В оповестеното резюме на доклада обаче се посочва дословно следното: "Руснаците са предприели действия с цел оказване на влияние върху резултатите от президентските избори през 2016 г. Те са водили кампания в социалните мрежи с цел дезинформация и всяване на разделения сред избирателите и са извършили пиратски атаки в компютрите на ръководители на Демократическата партия и предизборния екип на Хилари Клинтън, за да разпространяват злепоставяща информация за кандидатката за президент на демократите".

Руското външно министерство напомня за отдавнашното руско предложение към Вашингтон да бъдат обсъдени в професионален план възможните претенции, отнасящи се до въздействието върху електоралните процеси. "Ние, в частност, редовно поставяме въпроса да бъде създадена работна група по киберсигурността, но САЩ бягат от това, защото нямат с какво да подкрепят голословните си твърдения", посочва руското външно министерство.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят