Москва е готова да посредничи между САЩ и Северна Корея

Москва е готова да посредничи между САЩ и Северна Корея

Москва е готова да посредничи между САЩ и Северна Корея, но за това е нужно съгласието на противостоящите една на друга страни, съобщи пред журналисти руският президентски прессекретар Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Става дума за готовност на Русия при наличието на необходимост и желание от двете страни, - каза той. - Няма как да станем посредник между две страни единствено по своя воля, нужно е това да е по волята на двете страни."

Песков каза още, че тъй като конфронтационната риторика е тъкмо между Пхенян и Вашингтон, то готовността на Русия е доста очевидна с оглед на това да се намери път за деескалация на напрежението.

Вчера руският външен министър Сергей Лавров призова Вашингтон и Пхенян да започнат преговори, като добави, че Русия е готова да посредничи в тях, отбелязва Ройтерс.

Американски дипломати заявиха, че се стремят към дипломатическо разрешение на кризата, но президентът Доналд Тръмп постави като предварително условие

Северна Корея да поеме ангажимент, че ще се откаже от ядрените си оръжия, преди да започнат каквито и да било разговори. 

Споделяне

Още от Свят