Москва е готова за преговори с Киев, но иска да участват и проруските протестиращи

Сергей Лавров

Москва е приела предложението на Държавния департамент на САЩ за четиристранни преговори между Русия, САЩ, ЕС и Украйна заради украинската криза, но поиска в тях да участват и представители на проруските протести в Източна и Южна Украйна, съобщиха световните агенции.

"Русия е готова да обмисли варианта за преговори за Украйна, така както бяха предложени от САЩ - с участието на европейците, но рускоезичните югоизточни райони на страната също трябва да бъдат представени", каза външният министър Сергей Лавров.

 

Освен това Русия има много въпроси по предлаганите от САЩ срокове за провеждане на многостранната среща за Украйна.

 

Предложението на Вашингтон е преговорите да са след 10 дни.

 

"Когато американската страна говори за планове за провеждане на многостранна среща след 10 дни, за когато Яценюк (бел. ред - украинският премиер) обеща да завърши работата по проекта на украинска конституция, възниква въпросът: не се ли планира преговорите да са тогава, когато този проект бъде готов и районите бъдат поставени пред свършен факт, а нас просто са ни поканили на среща, за да присъстваме на узаконяването на един проект на конституция, който досега не сме виждали", посочи Лавров.

 

Руският външен министър каза, че някои от кандидатите за президенти на Украйна биха могли да представляват югоизточната част на Украйна на многостранните преговори, защото
според него олигарсите, назначени за губернатори в тази част на Украйна, няма достойно да защитават интересите на местното население.

 

Лавров отхвърли американските обвинения, че Москва дестабилизира Украйна и посочи, че обстановката може да се подобри само, ако Киев вземе предвид интересите на рускоезичните
райони на страната.

 

Вчера американският държавен секретар Джон Кери предупреди Лавров, че Русия ще понесе последствия, ако дестабилизира още повече Украйна.

 

Руският външен министър призова Запада да изпълни всички договорености за Украйна, в това число и споразумението от 21 февруари, предаде ИТАР-ТАСС. В това споразумение се говореше за осъществяване на конституционни реформи, в които да са включени интересите на всички и при които да се уважават правата на всички райони на Украйна.

 

Във връзка с решението на НАТО за замразяване на проекти за сътрудничество с Руската федерация Лавров каза, че това е поредното използване на двойни стандарти.

 

Руският външен министър припомни, че замразяването на тези проекти засяга и замразяването на проект за вертолети, който Русия осъществява заедно с НАТО. По силата на този проект Русия произвеждаше и доставяше резервни хеликоптерни части за Афганистан и подготвяше афганистански летателни кадри в руската база в Новосибирск.

Лавров посочи, че финансовите средства, които Москва е отделяла досега за съвместния проект с НАТО, биха могли вече да се отпускат като пряка руска помощ за подготовка на
афганистанските сили.

 

Говорителят на украинското министерство на външните работи Евхен Перебийнис каза от своя страна, че преговори във формат "Украйна-Русия-ЕС-САЩ" могат да се състоят през следващата седмица.

 

"Ние смятаме, че трябва да се обсъжда въпросът за преговори между официални представители на Украйна, Руската федерация, Европейския съюз и САЩ", каза той и добави, че възможността за организирането на такива преговори се съгласува. Все още не може да се говори за конкретни дати. Споменава се следващата седмица", отбеляза говорителят на ведомството.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят