Москва е подкрепила офертата на Тотал за 25 % от Сибнефт, според Файненшъл таймс

Френската компания Тотал е получила подкрепата на руското правителство за покупката на до 25 % от акциите на петролната компания Сибнефт, контролирана от милиардера Роман Абрамович, предадоха АФП и ИТАР-ТАСС, които цитират днешните броеве на вестниците Файненшъл таймс и Лез еко.

Ако руското правителство поддържа тази своя позиция, френската петролна компания ще надделее над американските си конкуренти Шеврон тексако и Ексън мобил, както и над европейския си съперник Роял Дъч/Шел.

Покупката на една четвърт от капитала на Сибнефт ще струва около 4 млрд. долара, според инвестиционни банкери, цитирани от двете бизнес издания.

От Тотал са отказали да коментират пред АФП съобщенията с аргумента, че не коментират слухове.

Информацията за плановете на Тотал да навлезе на руския петролен пазар предизвикала отрицателна реакция в САЩ, твърди Файненшъл таймс. Хората от Белия дом, които чуха за това, бяха много притеснени. Това може да навреди на отношенията между САЩ и Франция, цитира вестникът думите на известен вашингтонски юрист, който се занимава с международни петролни сделки.

Пред сключването на тази сделка вероятно ще има и други пречки, тъй като Сибнефт все още е свързана с Юкос, въпреки решението на двете компании да анулират сливането си. В момента чисто технически 92 % от Сибнефт принадлежат на Юкос, а Абрамович е собственик на 26 % от получената при сливането през април 2003 г. петролна компания Юкос Сибнефт.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес