Москва е вбесена от песен за геноцида на Сталин, с която Украйна участва на Евровизия

Москва е вбесена от песен за геноцида на Сталин, с която Украйна участва на Евровизия

Украйна още помни как Сталин депортира кримските татари от тяхната родина в Централна Азия. Те прекараха седмици в претъпкани вагони и около 8 хиляди човека починаха от жажда, глад или болести. Сега това бедствие привлича вниманието на целия свят, след като Украйна реши в тазгодишния музикален конкурс Евровизия да бъде представлявана от кримската татарка Джамала, пише британският в. "Таймс".

Нейната песен "1944", посветена на депортацията, провокира силни емоции на фона на събитията отпреди две години, когато Русия завзе Крим и възобнови преследването на татарите.

Политиците в Москва се оплакаха, че Джамала е специално избрана, за да очерни Кремъл в нарушение на забраната за политически изявления, който действа за Евровизия.

Джамала отрича да има политически мотиви.

"Аз пея в памет на моята прабаба Назилхан", каза тя в интервю пред "Таймс".

Дъщерята на Назилхан е умряла в ръцете ѝ. Охранителите просто са изхвърлили тялото ѝ през вратата. Други хора са се опитвали да крепят трупове с телата си, за да могат по-късно да ги погребат, разказва Джамала.

В нашата история има нещо, което всеки татарин помни, казва Джамала, която живее в Киев. Аз не съм избрала тази тема внезапно, допълва тя.

Вицепремиерът на Крим Руслан Балбек заяви, че Украйна експлоатира трагедията на кримските татари, за да внуши на европейския зрител лъжлива, измислена представа за предполагаемите репресии в руския Крим.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество