Москва готви силен икономически удар срещу Турция

Преразглеждат се всички общи проекти, очаква се "първата жертва" да е туризмът

Дмитрий Медведев

Свалянето на руски военен самолет от Турция може да доведе до отмяна на някои важни съвместни проекти, заяви руският премиер Дмитрий Медведев.

След като преди ден президентът Владимир Путин определи решението на Турция да свали руски изтребител "е удар в гърба от сътрудници на терористи", Медведев заяви, че то е "престъпно и безотговорно".

"В резултат на това турски компании може да загубят пазарния си дял в Русия", се казва в негово изявление, публикувано на страницата на руското правителството.

В момента Русия и Турция работят по реализация на два големи инфраструктурни проекта – газопровода "Турски поток" и поръчаните на руската държавна компания "Росатом" четири реактора с мощност 1 200 мегавата на обща стойност 20 млрд. долара. Още във вторник руското правителство препоръча на туроператорите да прекратят записванията за турските курорти. Около 4% от износа на Турция е за Русия.

Дмитрий Медведев заяви, че атаката срещу руския самолет е предизвикала опасно изостряне на отношенията между Русия и НАТО и не може да бъде оправдана с никакви интереси, включително и защита на националните граници.

Премиерът каза, че инцидентът е довел до разрив в добросъседските отношения между Русия и Турция, щетите от които трудно ще бъдат заличени.

Русия официално отрича да е нарушавала турското въздушно пространство.

"Случилото се подкопава продължителните добросъседски отношения между Русия и Турция, включително в икономиката и хуманитарната сфера. Ще бъде трудно да се поправят тези щети. Като преки последици може да бъдат отхвърлени редица важни съвместни проекти и турските фирми да загубят своите позиции на руския пазар", посочва Медведев.

Той коментира, че Анкара демонстрира с действията си, че в действителност защитава бойците на "Ислямска държава".

Медведев заяви още, че според наличната информация, някои турски официални лица имат пряк финансов интерес от доставката на петролни продукти, които са произведени в предприятията, принадлежащи на терористичната група "Ислямска държава".

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков каза по-късно, че засега не може да каже нищо за перспективите на проектите с Турция, но всички те ще бъдат сериозно анализирани.

Най-големият руски инвестиционен проект с Турция е изграждането на първата турска атомна централа "Аккую". Споразумението за нейното строителство бе подписано от правителствата на двете страни през май 2010 г. Проектът предвижда изграждането на четири енергийни блока с мощност 1200 мегавата всеки. Общата стойност на проекта е 22 милиарда долара. Руската страна вече е вложила 3 милиарда долара. Строителството започна в началото на юни 2015г. , а въвеждането в експлоатация на първия енергоблок е предвидено за 2020г.

Руското външно министерство протестира остро пред посланика на Турция в Русия заради инцидента.

"Пред посланика на Турция бе направено твърдо изявление във връзка с инцидента, заявен му бе решителен протест", съобщи министерството.

Руското издание "Комерсант" коментира, че Турция е нанесла удар по отношенията си с Русия. Руските власти се канят да преразгледат отношенията с доскоро доста близкия си партньор, пише вестникът.

Президентската Военнопромишлена комисия на Русия е изискала от министерствата на промишлеността, транспорта и съобщенията, от "Роскосмос" и "Росатом" информация за всички съвместни проекти с Турция.

Първа жертва може да стане туристическият бизнес - и турският, но и руският, предвижда "Ведомости", цитиран от Би Би Си.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят