Въпреки европейското посредничество в Милано

Москва и Киев не постигнаха сериозен пробив в украинската криза

Путин не бил заинтересована от създаването на ново Приднестровие

Владимир Путин и Петро Порошенко на срещата в Милано.

Русия, Украйна и европейските лидери не успяха да постигнат сериозен пробив в решаването на украинската криза, въпреки че проведоха две срещи на високо ниво в Милано в петък. Те потвърдиха сериозните различия между Москва и Киев, но постигнаха ограничен успех по отношение на газовия проблем.

Руският президент Владимир Путин определи преговорите като "добри", след като напусна първи втората среща в Милано. Украинският му колега Петро Порошенко съобщи от своя страна, че са договорени основните параметри на бъдещото споразумение за синьото гориво.

Преговорите бяха организирани в кулоарите на Азиатско-европейския форум (АСЕМ). Путин и Порошенко бяха приети от италианския премиер Матео Ренци в присъствието на канцлерката на Германия Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд, британският премиер Дейвид Камерън и ръководителите на ЕС Жозе Мануел Барозу и Херман ван Ромпой.

Късно вечерта в петък се проведе и двустранна среща между Путин и Порошенко.

"Преговорите за уреждане на кризата в Украйна бяха успешни", заяви председателят на Европейската комисия Жозе Барозу.

Той посочи, че всички участници в тях са подкрепили необходимостта за мирно уреждане на украинската криза. Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой добави, че Путин го е уверил, че Русия не е заинтересована да се създаде в Украйна ново Приднестровие.

Въпреки оптимистичните изявления обаче няма признаци за решителен пробив за решаването на украинската криза. Кремъл съобщи, че разговорите са били "изпълнени с недоразумения", а Порошенко каза, че не е оптимист.

Западът и Киев продължават да обвиняват Москва, че въоръжава сепаратистите и изпраща войски в Източна Украйна, но Руската федерация отхвърля тези твърдения.

След първата среща по-рано в петък Путин заяви, че срещата му с Порошенко и лидери от ЕС е била "положителна", но говорителят му Дмитрий Песков по-късно коментира, че неразбирателствата остават.

Домакинът Ренци каза от своя страна, че преговорите са отбелязали "стъпка напред" в решаването на конфликта в Украйна. Той подчерта, че лидерите са имали конструктивни дискусии, макар че остават все още много различия.

Ренци съобщи, че европейските лидери са подкрепили предложение на френския президент Оланд да се установи международен контрол по украинската граница, включително с безпилотни самолети.

"В тази мисия може да участват Германия, Франция и Италия", допълни Ренци

Европейските лидери призоваха Москва да прилага мирното споразумение от Минск и да направи повече за прекратяването на престрелките в Донецка област.

Путин разговаря по-рано и с Меркел, като двамата обсъдиха неизпълнени досега точки от споразуменията.

Между Путин и Меркел все още има "сериозно разминаване във възгледите по повод генезиса на вътрешноукраинския конфликт и първопричините за сегашните събития там", отбеляза говорителят на Путин Дмитрий Песков.

Германският лидер от своя страна определи като "очевидно", че основната задача на Русия е преди всичко да покаже, че прилага примирието.

"Засега не виждам пробив. Ще продължим разговорите. Има напредък по някои детайли, но си остава основният въпрос за продължаващото нарушаване на териториалната цялост на Украйна", каза Меркел.

Путин пристигна със закъснение на срещата на върха в италианския град. Телевизионна камера засне руския лидер да влиза в залата, където участниците във форума бяха на вечеря, докато председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой изнасяше реч за "добре дошли", посочи Асошиейтед прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят