Москва и Киев се разбраха за газа

Москва и Киев се разбраха за газа

След 10-часови преговори в Москва,започнали в събота следобед и продължили след полунощ, Украйна и Русия се договориха за решаването на най-сложните въпроси в газовия конфликт и има надежда доставките за Европа да тръгнат още в понеделник. Това съобщиха премиерите на Русия и Украйна Владимир Путин и Юлия Тимошенко на брифинг, предадоха световните агенции.

Европейският съюз предпазливо приветства новината, изтъквайки, че истинският "тест" ще е потичането на газа.

“Постигната е договореност, че през 2009 г. украинската страна ще получи 20-процентна отстъпка от цената на руския природен газ при условия, че се запази ставката на транзита през територията на нивото от 2008 г“, съобщи Путин след края на преговорите.

Така Киев ще купува за собствените си нужди синьото гориво на цена от 470 долара за 1000 куб. м с приспадната отстъпка от 20 процента. През миналата година Украйна купуваше суровината за 179.5 долара за 1000 куб. м, а исканата на по-ранен етап цена от страна на “Газпром“ беше 450 долара .

На свой ред Тимошенко заяви, че преговорите са били много трудни, “но постигнахме взаимно съгласие, което позволява да се подпишат всички договорни документи“.

По думите ѝ правителствените ръководители на двете страни са наредили на шефовете на “Газпром“ и “Нафтогаз“ да подготвят необходимите документи, за да се разпишат постигнатите договорки.

“Веднага след това ще бъдат възстановени всички доставки на природния газ“, отбеляза украинският премиер.

Според експерти при пускане на горивото през територията на Украйна ще са необходими три дни за достигането му до Европа.

"Приветстваме съобщението, че е постигнато политическо споразумение, но сме и доста предпазливо настроени, тъй като имаше твърде много нарушени споразумения и неспазени обещания", заяви за АФП говорител на чешкото председателство на ЕС.

Европейската комисия също приветства съобщението, че транзитът на газ може да бъде подновен в понеделник, “често обаче по време на конфликта изгряваха измамни зори и тестът в случая ще бъде дали газът наистина ще потече към европейските потребители. За Европа очакването продължава", добавя Брюксел.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?