Москва и Вашингтон не се разбраха за руските дипломатически имоти в САЩ

Москва и Вашингтон не се разбраха за руските дипломатически имоти в САЩ

Москва си оставя правото да вземе ответни мерки според принципа на взаимност, ако не бъде решен въпросът с руската дипломатическа собственост в САЩ. Това съобщи външното министерство на Русия, след като вчерашната среща във Вашингтон между заместник-министъра на външните работи на Русия Сергей Рябков и помощник-държавния секретар на САЩ Томас Шанън завърши без споразумение по въпроса, предаде Ройтерс.

Страните "продължиха да търсят решение за натрупаните проблеми, включително във връзка с противоправното изземане на недвижими имоти в САЩ - собственост на Русия, от предишната администрация на Барак Обама. Руската страна подчерта, че ако Вашингтон не премахне този и други дразнители, включително продължаващото създаване на пречки за дейността на нашите дипломатически учреждения, въз основа на принципа на взаимност оставаме с правото да вземем ответни мерки", посочва министерството.

През декември администрацията на Обама обяви за персони нон грата 35 служители от руските мисии във Вашингтон и Сан Франциско, затвори и две руски дипломатически вили в щатите Ню Йорк и Мериленд - забрани достъпа на целия руски персонал до тях. Москва още не е взела ответни мерки.

На снощната среща пред американските партньори бе заявено, че Русия е готова да поднови редовния диалог със САЩ по въпросите на стратегическата стабилност. Сега е ред на Вашингтон, добави руското дипломатическо ведомство.

Споделяне

Още от Свят