Москва: "Има висока степен на сигурност", че лидерът на "Ислямска държава" е ликвидиран

Москва: "Има висока степен на сигурност", че лидерът на "Ислямска държава" е ликвидиран

Руското министерство на външните работи заяви, че има "висока степенна сигурност", че лидерът на терористичната организация "Ислямска държава" Абу Бакр Ал Багдади е мъртъв, съобщи Ройтерс.

Миналата седмица Русия каза, че нейните въоръжени сили са убили при въздушен удар водача на джихадистката групировка. Съединените щати обаче заявиха, че тази информация не може да бъде потвърдена, а западни и иракски представители посрещнаха новината със скептицизъм.

Същевременно оглавяваната от САЩ международна антиджихадистка коалиция съобщи, че е в процес на съставяне на база данни за чуждестранните бойци на ИД, които се завръщат в родните си страни, съобщи Франс прес, като се позова на Брет Макгърк, американския представител в коалицията.

Макгърк съобщи новината на международна конференция по въпросите на сигурността в Израел. Целта на тази база данни е да се предотвратят атаки като онези в Европа, обясни той.

"Нашата коалиция в момента изготвя глобална база данни, благодарение на мрежа за обмен на информация, за да се увери, че всички онези, които се бият на страната на ИД, ще могат да бъдат идентифицирани при пътни проверки, на граничните пунктове или по време на рутинни полицейски мисии", заяви Макгърк.

Той отбеляза, че международната коалиция е постигнала успех в усилията си да попречи на нови чуждестранни бойци да се присъединят към редиците на ИД в Сирия.

"Ние блокирахме голяма част от потока на чуждестранни бойци към Сирия, идващ от Турция. Ние минахме от стотици бойци на седмица до само шепа нови бойци на месец", каза Макгърк.

Споделяне

Още от Свят