Москва иска да използва авиобазата в Кипър

Руското правителство е представило на Никозия официална молба за използване на авиобазата "Андреас Папандреу" на остров Кипър.

Кипърският гръцки в. "Политис", цитиран от БТА, пише, че министърът на отбраната Фотис Фотиу е информирал министерския съвет на Кипър за посещението си през май в Москва. В информацията се казва, че руският министър на отбраната Сергей Шойгу е поставил пред него въпроса за предоставяне на улеснения от страна на Кипър и по-конкретно за акостиране на кораби на руския военноморски флот, за използване на инфраструктурата на острова за охрана на плавателните съдове и за извършване на смяна на екипажите.

Руската страна е поискала още авиобазата "Андреас Папандреу" да се използва от самолети на гражданската авиация на Руската федерация.

Според вестника кипърското министерство на външните работи било резервирано към подобен род искания и вече е предало своите позиции на президента на страната.

По всичко личи, че този въпрос ще бъде разискван по време на посещението на кипърския президент Никос Анастасиадис в Москва, пише още изданието.

Споделяне

Още от Свят