Москва иска да вкарва в затвора за премахването на съветски паметници в чужбина


Паметник на съветската армия в София

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу иска да бъде регламентирана възможност за привличането към наказателна отговорност на представители на властите на чужди държави при демонтиране на мемориална съоръжения, увековечаващи паметта на загинали съветски граждани. Това съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

Шойгу вече е обсъдил въпроса с ръководителя на Следствения комитет Александър Бастрикин.

Шойгу обърнал внимание на Бастрикин, че в последно време се "наблюдава ръст на опитите на официални длъжностни лица на отделни чужди държави да фалшифицират историческата истина за решаващия принос на Съветския съюз за разгрома на фашистките завоеватели в хода на Втората световна война“.

Той даде за пример демонтирането на паметника на маршал Иван Конев в Прага по инициатива на местните власти.

На 7 април руският президент Владимир Путин подписа закон за изменения в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс на Русия, който позволява да се търси наказателна отговорност за "унищожаване или повреждане на мемориални съоръжения, увековечаващи паметта на загинали в защита на Отечеството", предаде ТАСС.

Наказанието е до пет години затвор.

От години има различни инициативи и искания за демонтирането и на паметника на съветската армия в  София, но досега властите не са разглеждали сериозно този въпрос.

Паметникът обаче периодично става арена на различни акции, включително припомнянето на съветската агресия в Прага. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят