Москва иска генерален секретар на ООН от Източна Европа

Сергей Лавров

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че за поста генерален секретар на ООН вече има няколко кандидати от източноевропейски страни.

"Що се отнася до избора на нов генерален секретар на ООН, трябва да отбележим, че много уважаваме Бан Ки-мун, имаме добри отношения с него, той неведнъж е бил в Русия, с него също така много пъти се е срещал руският президент Владимир Путин", каза Лавров в интервю за ТАСС.

Сегашният генерален секретар на ООН Бан Ки-мун ще напусне поста в края на 2016 г. след два петгодишни мандат.

За негов наследник се спрягат няколко имена: бившата премиерка на Нова Зеландия Хелън Кларк, президентката на Чили Мишел Бачелет и две българки - генералната директорка на ЮНЕСКО Ирина Бокова и еврокомисарката Кристалина Георгиева.

Лаврова посочи, че този пост вече неведнъж е бил заеман от представители на Западна Европа, Азия, Африка и Латинска Америка, но никога от източноевропеец.

Според него в източноевропейската регионална група се оформя единно мнение, което се поддържа от Русия и всички държави в нея, независимо дали са членове на НАТО или не.

"Беше подписано писмо, разпространено между всички членове на ООН, за това, че сме убедени, че следващият генерален секретар на ООН трябва да бъде представител на източноевропейските страни", заяви Лавров.

"Тези кандидати сега са около 10 (сред тях, между другото, има и жени), те са обявени от отделни страни", каза той.

По думите му не е изключено източноевропейската група да внесе за обсъждане в Общото събрание на ООН няколко кандидатури.

Руският постоянен представител в ООН Виталий Чуркин наскоро коментира, че има "много достойни хора, които могат да оглавят организацията, сред тях има и жена - Ирина Бокова".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят