Москва иска отново да направи Гърция стратегически партньор

Двете необвързващи оферти на руснаците в конкурса за приватизация на националната газова компания ДЕПА и националния газов оператор ДЕСФА свидетелстват за намеренията на Русия да покаже Гърция като новия си партньор в Югоизточна Европа. Според информация на "Етнос" общо за двете компании се предлагат 2,7 милиарда евро, което е показателно за силния интерес от страна на Москва.

Геополитическият интерес на руснаците се проявява чрез участието в процедурата на сериозни руски компании. Те се връщат шест години след първата ръка за сътрудничество, протегната с междудържавното споразумение за изграждането на петролопровода Бургас-Александруполис и меморандума за газопровода Южен поток - южния коридор за транспортиране на газ (България-Гърция-Италия). Тези проекти в крайна сметка не постигнаха успех заради погрешни действия на предните правителства.

Освен с участие в приватизацията ДЕПА и ДЕСФА, руснаците проявяват интерес и към жп компанията ТРАИНОСЕ- дъщерна компания на националния жп превозвач ОСЕ.

На новата шахматна дъска, която оформят руснаците в южната част на Европа, те искат Гърция за партньор. Очаква се това да бъде потвърдено и на планираната визита на гръцкия премиер Андонис Самарас в Москва. Самарас ще посети Русия през следващия месец и ще се срещне с президента Владимир Путин.

Според информацията енергийният гигант Газпром (Gazprom) предлага 900 милиона евро за ДЕПА, а Негуснефт (Negusneft) от дружеството Синтез (Sintez) дава 1,8 милиарда евро за ДЕПА И ДЕСФА.

Офертите на двете руски компании съществено се различават от тези на другите кандидати, които преминават в следващия етап от конкурса, провеждан от агенцията по приватизация (ТАИПЕД). Консорциумът от гръцките дружества Вардиоянис и Митилинеос е предложил 540 милиона евро за ДЕПА, държавната газова компания на Азербайджан Сокар (Socar) дава 460 милиона евро за ДЕСФА, а сдружението на чешкия фонд Пи Пи Еф (PPF) с гръцката ГЕК ТЕРНА предлага 400 милиона евро за ДЕСФА.

В същото време Газпром, който е единственият доставчик на природен газ в Гърция през съществуващия гръцко-български газопровод, гледа положително на искането на ДЕПА за "по-добра ценова политика заради икономическата рецесия". Газпром има договор с ДЕПА за доставка на газ до 2016 г. с опция той да бъде удължен с още девет години. Ако в крайна сметка руският гигант пристъпи към намаление на цените, то това незабавно ще се отрази на индустрията, малките и средни компании, както и на домакинствата.

Пътят на приватизация на двете гръцки компании не е осеян с ... рози. Наскоро Вашингтон и Европейската комисия побързаха да покажат раздразнението си от преднината, която имат руските компании. "Гърция трябва да се съобрази със собственото си законодателство и със законите на Европейския съюз. Това, за което се договорихме всички държави, е да има различни източници за задоволяване на енергийните нужди, за да не се изпада в позицията на заложничество", заяви преди дни говорителят на Държавния департамент Виктория Нюланд.

Подобна информация публикува и световната информационна агенция Ройтерс, в която се споменава за безпокойството на Брюксел относно възможността руската Газпром да купи ДЕПА, което би я поставило в господстваща позиция в страна-членка на Европейския съюз. В момента руското дружество е обект на голямо разследване на Европейския съюз, свързано с конкуренцията. Има коментари, че това е причината, поради която от втория етап на конкурса са се оттеглили италианската ЕНИ (ENI) и френската Електрисите дьо Франс (Electricite de France - EDF).

Въпреки натиска от САЩ и ЕС, руснаците държат на своето. Показателно е съобщението на руското дружество Синтез (Sintez). Агенция Блумбърг (Bloomberg) предаде, че "Синтез потвърждава силния си интерес към ДЕПА и ДЕСФА и ще проучи имуществото им преди да подаде цялостна обвързваща оферта".

Друг "трън" в приватизационната процедура е трагичното икономическо състояние на енергийния пазар. Дълговете са за над 1,5 милиарда евро. Задълженията на клиенти към ДЕПА се изчисляват на около 500 милиона евро. Със сигурност проблемът възникна заради дълговете, които има операторът на пазара на електроенергия (ЛАГИЕ) към производителите на електроенергия. Това е едно домино от задължения, което започва от неплатени сметки за ток в размер на 1,2 милиарда евро от страна на домакинства и компании към националната електрическа компания ДЕИ..

На 23 януари петимата кандидати ще бъдат поканени в агенцията за приватизация, за да получат документите за тръжната процедура и да се отвори пътят за подаване на обвързващи оферти.

Правителството планира приватизацията на ДЕПА и ДЕСФА да приключи до 31 март.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?