Москва иска среща за Бургас-Александруполис до края на януари

Русия предложи в Москва да се проведе тристранна среща между представители на България, Гърция и Русия във връзка със строежа на нефтопровода Бургас - Александруполис, предаде РИА Новости. По думите на руски официален представител, запознат с преговорите по строежа на нефтопровода, руският министър на промишлеността и енергетиката Виктор Христенко е изпратил писмо до гръцкия заместник-министър на икономическото развитие Георгиос Салагудис, в което е предложил срещата да се състои през втората половина на януари.

Официалният представител не е изключил възможността меморандумът за строителството на нефтопровода да бъде подписан от Русия, Гърция и България в най-близко бъдеще. Текстът на меморандума беше парафиран през ноември 2004 г. на среща на експерти от трите страни в Атина, припомня агенцията.

"Ще се съберем, за да обсъдим подробностите около строежа на нефтопровода и да насрочим дата за подписване на меморандума", коментира Салагудис, като същевременно разкритикува алтернативния проект за изграждане на нефтопровод Бургас-Вльора на територията на България, Македония и Албания с дължина 900 км. "Проектът не представлява заплаха за строителството на нефтопровода Бургас-Александруполис, тъй като е прекалено скъп, а строителството му ще отнеме много дълго време. Освен това, проектът не може да осигури доставките на черноморски нефт в Европа, ако в него не участва Русия", заяви Салагудис.

По проекта за нефтопровода Бургас - Александруполис горивото от Русия и страните от Каспийския басейн ще бъде доставян по море от Новоросийск в пристанище Бургас, откъдето по новата тръба ще стига до Александруполис, а от там - в страните от Западна Европа. Проектът е алтернативен на превоза на нефт през черноморските проливи, които в момента са изключително натоварени.

Общата дължина на нефтопровода ще бъде около 300 км. Очаква се първоначалният обем на доставките да бъде 15 милиона тона нефт годишно, на втори етап доставките да се увеличат до 24 милиона, а в последствие да достигнат 35 милиона тона годишно. Общата стойност на строителството на нефтопровода възлиза на 700 милиона долара.

Споделяне

Още от Бизнес