Москва: Изборът на Тръмп за нов посланик пречи на отношенията ни

Руски сенатор се оплака, че американският президент се обградил от враждебни хора

Джон Хънтсман
Намерението на администрацията на Доналд Тръмп да изпрати Джон Хънтсман за посланик на САЩ в Русия предизвикаха притеснения в Москва, съобщи Ройтерс.
 
Руски официални лица отбелязаха, че Хънтсман е "ястреб", а прокремълските медии припомниха, че той е известен с враждебната си риторика по адрес на Русия.
 
Служител от администрацията на президента Тръмп съобщи в сряда, че Хънтсман, който е бил кандидат за президент на републиканците и посланик в Китай и Сингапур, е приел предложението на президента да представлява САЩ в Москва. 
 
Номинацията му трябва да бъде утвърдена от Сената. 
 
Руско-американските отношения в момента са в най-ниската си точка след Студената война след събитията в Украйна и обвиненията за хакерски атаки и руска намеса в изборите в САЩ и руските власти следят за признаци докъде може да се сринат, посочва Ройтерс.
 
"Изборът за посланик в Москва е много показателен", заяви руският сенатор Алексей Пушков, който преди е изразявал надежда, че при Тръмп отношенията между двете страни ще се подобрят.
 
"Хънтсман оглавяваше Атлантическия съвет, където острите критики срещу Русия са се превърнали в норма. Той определено не е гълъб", допълни Пушков.
 
Тръмп се обгради главно с хора, които не искат подобряване на отношенията, оплака се руският сенатор. 
 
"Това ще направи намирането на допирни точки изключително трудно."
 
Поредно разочарование за Москва вероятно е съобщението, ако бъде потвърдено, че Тръмп е предложил длъжността висш съветник по въпросите за Русия в Съвета за национална сигурност на Фиона Хил, учен и водеща критичка на руския президент Владимир Путин, отбелязва Ройтерс.
 
Комунистическият лидер Генадий Зюганов насочи вниманието на последователите си в социалните медии към статия, в която Хънтсман е описан като политик, мразещ Русия. В нея се припомнят негови думи, че изграждане на по-добри отношения с Москва би означавало Вашингтон да загърби липсата на демокрация и незачитането на човешките права в Русия. Цитиран е и негов коментар от 2012 г. по повод политиката на Обама за "рестартиране" на връзките с Москва, която Хънтсман оприличи на "Потьомкинско село".
 
Реакцията на Кремъл беше по-предпазлива. 
 
Говорителят на Путин Дмитрий Песков каза, че Москва би приветствала всеки посланик, който е "убеден привърженик" на идеята за установяване на диалог с Русия. 
 
Тази предпазливост показа колко Кремъл е снижил очакванията си за сближаване, откакто руският парламент избухна в бурни овации след новината за изборната победа на Доналд Тръмп, посочва Ройтерс. 
Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?