Москва изгони рок музиканти заради гавра с руския флаг

Рок групата Bloodhound Gang са били свалени от програмата на фестивала в руския град Кубан и изгонени от страната заради гавра с руския флаг. Освен това следственият комитет на Русия е започнал проверка, след като басистът Евил Джарет Хаселхоф напъха в гащите си знамето по време на концерт в Одеса.

 

"Оценявайки цинизма на това отвратително престъпление, което изразява откровено неуважение към Руската федерация, Следственият комитет започна процедурна проверка", гласи съобщение до медиите на институцията.

 

Участието на групата в руски рок фестивал беше забранено, а престоят на музикантите в Русия – съкратен по искане на министъра на културата Владимир Мединский.

 

След като бяха разпитани от полицията при пристигането си в Русия, техните визи бяха анулирани и музикантите набързо напуснаха страната. След като клип с оскверняването на флага се появи в Ютюб, Мединский написа в Туитър: "Разговарях с ръководителя на Краснодарския край. Рок групата си опакова куфарите. Тия идиоти няма да се появят на сцената в Кубан".

 

"Оскверняването на националния флаг е директен повод за започване на наказателно производство. И се надявам от правоохранителните органи да последва принципна и сериозна реакция", коментира скандала Иля Костунов, член на комисията по сигурност и противодействие на корупцията към държавната Дума.

 

В руския наказателен кодекс има чл. 329 за "Поругаване на държавния герб на Руската федерация и държавния флаг на РФ", който предвижда широк спектър от наказания, най-тежкото от които е 1 г. затвор, отбелязва БГНЕС.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?