Москва критикува ЕС за налагането на неолиберални ценности

Европейският съюз и неговите страни членки се опитаха през 2013 г. да наложат "неолибералните ценности като универсален начин на живот" на международната общност, посочва в доклад руското външно министерство, цитирано от ДПА.

 

"Това се вижда особено ясно в тяхната агресивна подкрепа към правата на сексуалните малцинства", отбелязва докладът.

 

Докладът бе публикуван след година на необичайно остри критики, отправени от ЕС и други западни държави срещу положението с правата на човека в Русия, включително срещу новиязакон, на който се гледа като нарушаващ правата на хомосексуалистите.

 

Руското министерство подчертава т.нар. от него опити "да се наложи на други страни чужд възглед за хомосексуализма и еднополовите бракове като норма на живот и някакъв вид естествено социално явление", който заслужава държавна подкрепа.

 

Ведомството допълва, че този подход е предизвикал съпротива в страни с традиционно либерално отношение към гейовете като Франция, където имаше масови протести срещу легализирането на еднополовите бракове миналата година.

 

Същевременно докладът осъжда Европейската комисия, за това, че е показала "упорита съпротива" да предприеме действия по т.нар. в него масово нарушаване на правата на рускоговорящото население в Латвия и Естония, членки на ЕС и бивши съветски републики.

Още по темата
Още от Свят

Защо Слави Трифонов не успя да регистрира партията си?