Москва мълчи за газовите посредници, за София вече не са такъв фактор

Москва мълчи за газовите посредници, за София вече не са такъв фактор

“Газпром“ разбира българската позиция за отпадане на посредниците в газовите договори, но не дава индикации, че ще ги премахне, а и за София те вече не са “задължително големият фактор за намаляване на цената“. Това стана ясно от изявления на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред журналисти в петък, след като ден по-рано в Москва имаше пореден кръг от преговори за подписване на нов договор за руски газови доставки само с търговската фирма на “Газпром“ - “Газпром експорт“.

Министърът допълни, че “нито съм доволен, нито не съм доволен“ от проведените разговори, които са били принципни, без да се навлиза в детайли.

От думите на изпълнителният директор на “Булгаргаз“ Димитър Гогов, който бе на разговорите в Москва и след завръщането си в София свика брифинг, стана ясно, че отново е представил позицията на страната за отпадане на останалите двама доставчици. Това са “Овергаз“ и “Винтерсхал“, в които “Газпром“ също е акционер, и за намаляването на цената. Въпреки че конкретни цифри не са били обсъждани вчера, Гогов изрази очакване, че суровината може да поевтинее с над 15 на сто в хода на преговорите.

Същото становище изрази преди това и председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, обяснявайки как в очаквания идния понеделник одит на газоразпределителните дружества ще се провери дали нормата на възвръщаемост на тия фирми от 15 на сто не е много висока.

Черна кутия по веригата

По-рано през деня Трайков коментира, че е възможно по-съществената част от цената да отива в т.нар. посредници, но може и да не е така, “просто ние не знаем“. Той допълни, че сега във веригата при доставката на руското гориво “в един момент има черна кутия“.

От думите му стана ясно, че този участък е преди входа на суровината, доставяна от трите фирми, в страната.

При срещата на премиера Бойко Борисов с руския вицепремиер Виктор Зубков в София във вторник Борисов поиска да знае цената, на която синьото гориво излиза от Русия, за да е видно къде изтичат парите на българските потребители, и да не става така, че държавата да намалява тарифите, а клиентите да не усетят това.

От последвалите в четвъртък разговори в централата на “Газпром“ обаче шефът на “Булгаргаз“ се е върнал без цифрата, стана ясно от думите на Трайков.

Цени според покупателната способност

За сметка на това обаче от “Газпром“ дали уверение, че руското правителство ще бъде информирано за позицията на Бойко Борисов и желанието на българската страна цената на природния газ да отразява в максимална степен развитието на пазара и покупателната способност на българите, съобщи по-късно шефът на “Булгаргаз“.

“На нас като експерти ще се падне тежката задача да разгледаме ценообразуващите фактори, така че те да доведат до този положителен резултат“, каза Гогов.

В началото на следващата седмица ще бъде разгледан анализ на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за ценообразуването от газоразпределителните дружества, припомни министърът на икономиката, енергетиката и туризма.

“Въпросът е дали наистина това е минимално необходимото, от което тези дружества имат нужда, за да си свършат работата, дали 15 процента възвръщаемост на собствения капитал не е много голяма, дали 30 процента от крайната цена не е много голям процент“, заяви министърът, повтаряйки думите на Семерджиев.

Подпис без четене

Помолен да коментира писмени изявления на бившият заместник-икономически министър Валентин Иванов, изнесени от прокуратурата, че е подписал договора с "Газпром" в края на 2006 г. без да го е чел, Трайчо Трайков заяви“, че "явно затова не са знаели, че не е трябвало да го подписват“.

“Ако го бяха прочели, ако бяха прочели и предишния договор, ще разберат, че няма "take or pay", каквато клауза те са си мислили, какъвто се опитват да убедят нас, че е имало, нито е имало опасност България да трябва да плаща огромните неустойки, които се въртят в нечии глави", коментира министърът. Явно той визира изявленията на предшественика си Румен Овчаров, архитект на енергийните ни договорки с Русия, че ако страната ни не се е била съгласила на предоговаряне, от “Газпром“ са щели да повдигнат претенции за 7 млрд .долара за заявени, но неизползвани количества по въпросната клауза.

Стар руски ултиматум

Бившият премиер и лидер на БСП Сергей Станишев обаче продължи да твърди, че ако България не се е била съгласила на преговори, опасността да остане без газови доставки и да бъде съдена по клаузата “take or pay" е била много голяма, тъй като е имало ултиматум от руска страна в края на 2005 г. за подписване на нов договор до месец. Кабинетът на Станишев обаче успял да преговаря цяла година до достигането на приемливи за страната условия. Самият експремиер участвал само в разговорите по проектодоговора на финалната фаза за подобряването на клаузите и трудно можел да си спомни всеки детайл. На финала проектодокументът бил разгледан и от Министерски съвет преди подписването му.

Не би трябвало заместник-министър на енергетиката да е подписал договора с "Газпром" без да го е чел, коментира още Станишев.

Преди това той и и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов влязоха в словесен сблъсък за енергийната политика на сегашния и предишния кабинет.

Първоначално от трибуната в НС Станишев в декларация обвини ГЕРБ, че с "бездействието си, с грешни или противоречиви действия, с липсата на политика и дори с некомпетентност застраши завършването и реализацията“ на ключовите за страната енергийни проекти. Станишев посочи АЕЦ "Белене“, "Бургас-Александруполис, "Южен поток“, изграждането на газовите връзки с Гърция, Румъния и Турция, проекта "Набуко“ и пр.

Сегашната енергийна политика – вредна и губеща

Според Станишев "основните заплахи“ от тази "неадекватна“ и "вредна“ политика били "загуба на стратегическо значение и влияние“, удар върху националната сигурност и дългосрочните перспективи за успешно развитие на страната, както и загуба на енергийна сигурност и огромни икономически загуби.

Станишев настоя правителството ясно да "каже какво е договорено на срещата с руския вицепремиер и председател на борда на "Газпром“ Виктор Зубков“.

"Ще стартира ли проектът "Белене“ и кога, ще се реализира ли "Южен поток“ и кога и страната ще участва ли в него“, попита бившият премиер. Той поиска и повече информация за българската позиция по доставката на газ от Русия.

Станишев, визирайки посланика на САЩ Джеймс Уорлик, недоумява и защо "чужд посланик иска информация по преговорите с Русия.

БСП настоява да не се "допуска друга държава да се намесва в националните интереси на страната“.
След като Станишев изчете обемистата декларация, вицепремиерът Цветанов, който бе в залата, за да отговаря на депутатски питания, поиска думата и от трибуната заяви: "Говорите абсолютно пълен популизъм. Това са лъжи".

"Когато правителството на ГЕРБ спечели изборите и влезе в Министерски съвет, нямаше никаква политика по отношение на енергийните проекти, нямаше стратегия“, допълни той. По думите на Цветанов Станишев в качеството си на премиер не е знаел какъв е точно проектът "Белене“ и каква ще е стойността му.

Цветанов призова Станишев да каже всичко за проекта "Цанков камък". "Какво направихте и каква стратегия имахте, какви са източниците за реализиране на този проект, колко ще струва, какви са пазарите, за да има възвращаемост", попита той.
В отговор пък Станишев каза, че "Белене" е структуриран като проектно финансиране, а не бюджетно, а държавата няма ангажименти по заемите, които е взимала НЕК.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?