Moсква: Над 54 хиляди бойци от незаконни групировки са ликвидирани в Сирия

Сн. ЕПА/БГНЕС
През последните две години в Сирия са били ликвидирани над 54 хиляди бойци от незаконни групировки, сред които и около 4200 граждани на Русия и съседни на нея страни. Това заяви днес началникът на генералния щаб на въоръжените сили на Русия Валерий Герасимов, цитиран от ТАСС. 
 
По думите му руските военни части в Сирия са се сблъскали с подготвен противник, разполагащ с 1500 танка и бронирани машини, над 1200 оръдия и миномета, иззети от сирийските и иракските правителствени сили. Освен това противникът не е изпитвал недостиг от боеприпаси и материални средства, които "постоянно са пристигали от чужбина", каза генералът. 
 
"Общо бяха освободени над хиляда населени места и унищожени над 54 хиляди бойци от незаконни въоръжени формирования (в това число 2800 пристигнали от Руската федерация и 1400 - от страните от близката чужбина", оповести Герасимов на заседание на колегията на министерството на отбраната в Москва. 
 
Герасимов заяви, че командния състав на незаконните въоръжени формирования е преминал подготовка "в специални лагери под ръководството на западни инструктори", а те са разполагали и с военни съветници от страни от Близкия изток, Западна Европа и САЩ. "В редица случаи офицери от спецчастите на тези страни пряко са оглавявали незаконните въоръжени формирования", каза руският генерал. 
 
Той похвали тези формирования, че "не са отстъпвали на сирийските правителствени войски по равнище на съгласуваност и подготовка", като са действали "тактически грамотно и нешаблонно, особено в градски условия". Шефът на руския генерален щаб припомни, че преди намесата на Русия в Сирия терористите са контролирали над 70 на сто от територията на страната, на за двете години руска военна намеса е бил извършен прелом в полза на сирийските правителствени сили.
Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?