Москва наставлява донецките сепаратисти как да водят пропагандна война с Киев и Запада

Москва наставлява донецките сепаратисти как да водят пропагандна война с Киев и Запада

Проруските сепаратисти, контролиращи част от Източна Украйна, водят пропагандна кампания срещу законната власт в Киев и срещу Запада по задание на консултанти от Москва. Това става известно от публикуваното съдържание на имейли, с които разполагат германският в. "Ди Цайт" и телевизия Це Де Еф. Общият обем информация е около 11 гигабайта и е изтекла от "Министерството на информацията" на сепаратстите.

По всичко изглежда, че московските наставници, управляващи пропагандната война, са или представители на свързаните с Кремъл кръгове, или директно от администрацията на президента Владимир Путин, който винаги е отричал каквото и да е влияние на Москва върху проруските сепаратисти в Източна Украйна.

"Ди Цайт" съобщава още, че в документ с обем 41 страници, подготвен от руските консултанти, детайлно се излага стратегията, която да следват медиите в контролираните от сепаратистите територии. Те трябва да дискредитират властта в Киев и да заклеймяват САЩ като подбудител на конфликта в Украйна.

Освен това кремълските наставници настоятелно препоръчват да се създаде група от коментатори, която да публикува постинги с проруска насоченост в социалните медии като Фейсбук, Туитър и пр..

Активната дейност на тази група трябва да създава впечатление, че по такъв начин мисли мнозинството от хората.

От "донецкото досие" става ясно, че критично настроените журналисти трябва да чакат репресии. Сепаристите правят системно мониторинг на международните медии и съствят свои черни списъци, в които попадат и информационни агенции като Ройтерс и Асошиейтед прес.

"Ди Цайт" допълва, че руското посолство в Берлин засега въобще не е коментирало появилата се информация.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?