Москва настоя Лондон да отзове над 50 свои дипломати

Русия може да замени експулсираните си от САЩ представители

Москва настоя Лондон да отзове над 50 свои дипломати

Москва настоя в събота Лондон да отзове от Русия над 50 свои дипломати.

Целта е да се изравни броят на представителите на мисиите в двете държави след изгонването на 23-имата руски дипломати от Великобритания, предаде Ройтерс.

"Ние настояхме за паритет. Британците имат 50 дипломати повече от нас", обяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Дипломатическата криза бе провокирана от отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания. След като западният свят се обедини около решението да изгони голям брой руски дипломати, заподозрени като шпиони, Русия също отговори с подобни действия.

По-рано през седмицата Москва настоя свои служители от посолствата си в Русия да изведат Финландия, Италия, Полша, Литва, Латвия, Холандия, Швеция, Естония, Германия, Испания, Чехия, Норвегия, Хърватия, Ирландия и Украйна.

Освен това от страната бяха експулсирани 60 американски дипломати в отговор на изгонването на 48 представители на руската дипломатическа мисия в САЩ и 12 от руското представителство в ООН. Наред с това бе затворено и руското консулство в Сиатъл, на което Москва отговори със затваряне на американското консулство в Санкт Петербург.

По този повод служител на Държавния департамент, цитиран от Франс прес, съобщи, че Русия ще може да депозира нови искания за акредитация, за да замени изгонените си дипломати.

"САЩ експулсираха 48 служители на руското разузнаване, но не е казано, че Русия трябва да намали персонала на двустранното си представителство", обясни в петък представител на Държавния департамент, уточнявайки, че всички нови молби за акредитация ще бъдат разгледани поотделно.

Вашингтон дори е обмислял "още по-жесток" отговор срещу Москва заради случая "Скрипал", информира "Вашингтон поуст", позовавайки се на двама източници от американското разузнаване.

Според изданието съветниците на американския президент Доналд Тръмп са му предложили три възможни варианта, от които той е избрал средния по сериозност – експулсирането на 60-те руски дипломати от САЩ и затварянето на руското консулство в Сиатъл.

"Леката" опция е предвиждала експулсирането на около 30 служители на дипломатическите мисии и запазването на консулството в Сиатъл. Каква обаче е била "най-жестоката" ответна мярка, източниците отказват да разкрият.

Един от информаторите на "Вашингтон поуст" обаче разкрива, че американските тайни служби знаят за съществуването на "повече от 40 руски шпиони" в страната, които не са включени в списъците.

Споделяне

Още от Свят