Москва назначи Стивън Сегал да подобрява връзките й със САЩ

Стивън Сегал гледа парада за Деня на победата на Червения площад

Холивудската екшън звезда от близкото минало Стивън Сегал бе назначен за специален представител на руското министерство на външните работи за хуманитарните връзки със САЩ, предадоха световните агенции. Според съобщението на руското външно министерство ролята на американският актьор, който получи руско гражданство, ще е да задълбочава културните и младежките връзки между двете страни

"Стивън Сегал бе назначен за специален представител на министерството на външните работи на Русия по въпросите на руско-американските хуманитарни връзки. Той има за задача да съдейства за по-нататъшното развитие на руско-американските отношения в хуманитарната сфера, включително взаимодействието в областта на културата, изкуствата, обществения и младежкия обмен и т. н.", посочва руското дипломатическото ведомство.

От външното министерство на Русия уточниха, че актьорът ще заема обществено-политическа длъжност, за която няма да получава парично възнаграждение.

Това е случай, при който "народната дипломация се среща с традиционната дипломация. В международната практика може да се направи паралел с функциите на посланиците на добра воля на ООН", допълват от руското външнополитическо ведомство.

66-годишният Сегал, който в последните десет години редовно посещава Русия и се радва на популярност в страната, коментира новия си ангажимент пред прокремълската тв станция RT.

"Винаги съм имал силно желание да направя всичко, за да помогна за подобряването на руско-американските отношения", каза Сегъл, цитиран от Ройтерс. "Неофициално работех неуморно в тази посока в продължение на много години и сега съм благодарен за възможността да направя същото нещо официално", коментира актьорът.

Сегал получи руски паспорт от президента Владимир Путин през ноември 2016 г. Той нееднократно е изразявал симпатиите си към Русия и защитава политиките на Путин, включително присъединяването на Крим към Русия през 2014 г. като в същото време критикува американското правителство.

В края на миналата година Сегал стана поредния актьор, обвинен в сексуален тормоз от три негови колежки. След това той получи обвинение от филипинската актриса и бивше момиче на Бонд Рейчъл Грант, засягащо времето, когато актьорът и продуцент бе в България за снимките на филма "Излязъл да убива" (Out for a Kill) през септември 2002 г. Актьорът отрича обвиненията.

Споделяне

Още от Общество