Москва не смята да захранва газов хъб в България

Александър Новак

Русия не разглежда вариант за строителството на газов хъб или отклонение от газопровода "Турски поток" на територията на България, заяви руският министър на енергетиката Александър Новак пред журналисти в петък.

"Не се обсъжда", каза той в отговор на зададен му въпрос.

"Българската страна трябва да обсъжда тези въпроси с Европейската комисия, защото те заедно с ЕК не дадоха да се осъществи проекта "Южен поток". В по-голяма степен ЕК, а не България - България не можа да защити своята позиция", добави министърът.

Руската агенция допълва, че при посещението на енергийния министър Теменужка Петкова в Москва за участие в енергиен форум на 17 ноември българската делегация е потвърдила, че има интерес от строителството на газов хъб, който да се захранва с руска суровина. Москва обаче планира да построи такъв на турско-гръцката граница като завършек на газопровода "Турски поток", който замени планирания до България по дъното на Черно море "Южен поток".

Думите на Новак попарват надеждите на София все пак Русия да осигури част от суровината за планирания от страната ни газоразпределителен център край Варна. Те бяха подхранени от изявление на руския президент Владимир Путин, че Русия може и да пусне отклонение на "Турски поток" към България.

Развитието на българския газов хъб, който да се захранва със суровина от Русия, Азербайджан и от гръцки терминали за регазификация на втечнен газ, е не само приоритет на страната ни, но се оказва, че среща разбирането и на Брюксел, откъдето очакваме безвъзмездно финансиране на проекта. Само преди дни Европейската комисия включи в ревизирания си списък с приоритетни енергийни проекти за подпомагане рехабилитацията и разширяването на капацитета на българската газова преносна мрежа, както и междусистемните връзки с Гърция, Сърбия и Турция. Аргументът на Брюксел е, че тези проекти ще служат за развитието на бъдещия газов хъб в България.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес