Руските войски се изтеглят от граничните райони

Москва няма да признае президентските избори в Украйна

Путин призова в Китай за диалог между Киев и сепаратистите

Москва няма да признае президентските избори в Украйна

Москва обяви, че няма да признае президентските избори в Украйна за легитимни, тъй като "ситуацията в страната не позволява провеждането им". Западът и Киев разчитат вотът в неделя да успокои ситуацията, но руският премиер Дмитрий Медведев твърди, че той е "резултат от антиконституционната смяна на властта".

В същото време новите украински управляващи съобщиха, че няма да успеят да подготвят изборите в някои от югоизточните райони на страната, които искат независимост.

На този фон Киев продължава военната операция срещу проруските сепаратисти в Славянск и Краматорск, а руският президент Владимир Путин този път изпълни заявлението си да изтегли руските войки от границичните райони.

Руските войски са се оттеглили на най-малко десет километра от границата с Украйна, съобщиха украинските власти. Кремъл неколкократно обявяваше изтеглянето на струпаните по границата войници, но това така и не беше потвърдено от НАТО  и САЩ.

В граничните райони са разположени около 40 000 руски войници, които породиха опасения от инвазия. Връщането на подразделенията въоръжените сили на Русия към постоянните им бази е вече започнало и ще отнеме няколко дни, заяви заместник-министърът на отбраната на Русия Анатолий Антонов в интервю за ББС.


Путин и Си Цзинпин: Диалог и нова конституция в Украйна

Владимир Путин, който пристигна на посещение в Китай, обяви в съвместно изявление с колегата си Си Цзинпин в Шанхай, че всички региони и обществено-политически организации в Украйна трябва да започнат диалог и да изготвят нова конституция, отчитаща правата на гражданите.

Русия и Китай изразяват загриженост по повод продължаващата украинска криза и настояват за намаляване на напрежението, проявяване на сдържаност и търсене на мирен изход
от нея, заявяват двамата президенти.

Те отбелязват "неотклонно засилващата се взаимна зависимост между страните и народите в общия свят", приканват "да бъде пазена стабилността в международните отношения, мирът и сигурността на регионално и глобално равнище" чрез уреждане на кризисните ситуации, борба срещу тероризма и трансграничната престъпност, мерки срещу разпространението на оръжия за масово унищожение.

 

Медведев: Москва не иска да присъединява украински региони

Руският премиер Дмитрий Медведев коментира в интервю за телевизия "Блумбърг", че не е съгласен с твърденията, че Русия се стреми да присъедини някои украински региони.

"Колкото до разните хипотези, че Русия би желала да присъедини някакви допълнителни земи, това е само пропаганда; дори не искам да го коментирам", заяви руският министър-председател.

Най-добра гаранция за териториалната цялост на Украйна според него би могъл да стане пряк диалог между Киев и всички региони на страната. Санкциите срещу Русия няма съществено да ѝ навредят; въвеждането на ограничения ще остане без резултат, увери Медведев.

"Никой от тези сценарии не е катастрофален за икономиката на страната ни, макар че някои ограничения естествено може да са доста болезнени", каза той.

"Това няма да доведе до нищо - просто ще се смени администрацията в САЩ, Обама ще бъде сменен от друг президент и всички ще забравят за тези санкции; никой няма да спечели от
това", убеден е руският премиер.

Според него Русия има план за ответни действия, с които да отвърне на санкциите на САЩ "в зависимост от развитието на ситуацията".

"Ако нещата се развият зле, то въпреки че сме против каквито и да било санкции, естествено сред всички ответни мерки има не само мерки за общо подобряване на ситуацията в икономиката у нас, но и мерки, които може да бъдат насочени спрямо съответните държави", подчерта Медведев, цитиран от ИТАР-ТАСС.

 

По-късно заместник-министър на външните работи Григорий Карасин каза, че без реализация представената от швейцарското председателство на ОССЕ "пътна карта" и
незабавно прекратяване на бойните действия, изборите в Украйна може само да влошат ситуацията.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят